Socialdemokraterna och Rötterna

Ordet rötter kom att användas en hel del i valrörelsen apropå ledande sverigedemokraters bakgrund.  I förra veckan var statsminister Stefan Löfven (S) inne på samma sak i en TV-intervju hos Skavlan. Löfven ”glömde” dock att nämna vänsterledaren Jonas Sjöstedts aktiva tid i Kommunistisk Ungdom. Alla vänsterpartiets ledare har varit aktiva kommunister, även Gudrun Schyman och Lars Ohly.

Rötterna ? Nazisterna och kommunisterna slöt hösten 1939 en pakt för att dela upp östra Europa, vilken omedelbart ledde till andra världskriget. Tyskarna intog Polen och ryssarna de tre baltiska länderna plus det misslyckade försöket att ta Finland. Miljoner och åter miljoner människor mördades från 1930-talet av Stalin och hans efterföljare fram till 1991 och av Hitler fram till 1945. Jag rekommenderar ett besök i kommunisternas tortyrkammare i Litauens huvudstad Vilnius som användes fram till slutet av 1980-talet.

Socialdemokraterna regerar i Region Skåne med stöd av Vänsterpartiet, som har en hel del gamla kommunister, men Socialdemokraterna taktikröstade på Sverigedemokraternas budgetförslag, ett parti som finansminister Magdalena Andersson (S) kallar nyfacistiskt . Taktikröstningen leddes av regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S), vilket föranledde partisekreterare Carin Jämtin att kritisera honom för ”olämpligt beteende”.

Jag kände för länge sedan Fritzons pappa Yngve, socialdemokratisk chefredaktör för Smålands Folkblad i Jönköping, dessutom antikommunist i Tage Erlanders skola. Kommunismen är fortfarande inte utrotad hos ett stort antal äldre och några unga vänsterpartister.  Dagens socialdemokrater verkar ovilliga att gå vidare med rötterna eftersom de behöver Vänsterpartiet som stöd. En medveten vinklad historielöshet…..