Smart ratt ger ökad körsäkerhet

Smart ratt. Foto: Canatu

Förbättrad körsäkerhet och en användarupplevelse som är bekant från mobilernas värld. Det har varit målet när en grupp finländska teknologiföretag utvecklat den smarta ratten Origo.

En stark trend inom bilindustrin har de senaste åren varit att mekaniska knappar fått ge vika för tryckkänsliga skärmar på instrumentpaneler och i mittkonsoler.

Juha Kokkonen är vd på Canatu, som har utvecklat ett eget kolnanomaterial. Namnet Canatu kommer från carbon-nano-tubes, kolnanorör. Foto: Cata Portin

”En nackdel här är att pekskärmarna i regel placeras så att föraren måste ta bort handen från ratten för att komma åt dem”, säger Juha Kokkonen, vd på nanoteknologiföretaget Canatu.

Tillsammans med tre andra finländska företag har Canatu tagit fram konceptratten Origo, där flera av bilens funktioner kan styras med tummarna, utan att föraren behöver lyfta händerna från ratten. Blicken kan fortfarande vara fäst på vägen, vilket förbättrar körsäkerheten. Utgångspunkten har varit att användarupplevelsen ska påminna om den man är van vid från smarttelefonen.

En central del i konceptet är Canatus böjbara kolnanomaterial med smarta egenskaper som kan integreras med nästan vilka ytor som helst. Enligt Kokkonen är de tryckkänsliga ytor som integreras i ratten tredimensionella, så att man lätt kan känna vad man rör i, utan att behöva titta efter.

”Man kan till exempel zooma en navigatorkarta genom att röra tummarna från eller mot varandra, precis som man gör med tummen och pekfingret på en mobilskärm.”

Andra funktioner som kan styras från ratten är mediespelare, luftkonditionering och farthållare.

Patrik Harald text

Läs hela artikeln i papperstidningen.