Slutet för Ivar Kreuger i SvT verklig överraskning

Verkligen överraskande slut för Ivar Kreuger lördagen 12 mars 1932 i Lars Molins dramatiserade serie i tre delar. Jag har läst åtminstone en tredjedel av de över hundra böckerna som skrivits om bröderna Kreuger och inte någonstans sett den upplösning av dramat som Molin fantiserat ihop. Jag har också under årens lopp talat med en handfull medlemmar av familjen Kreuger och de tror på en helt annan variant.

Eftersom både polisundersökningen och obduktionen starkt ifrågasattes kommer vi sannolikt aldrig att få svaret med absolut säkerhet. Det har ju ändå gått drygt 85 år sedan ett av världens mest omdiskuterade dödsfall inträffade. Polisen i Paris hade ju fullt upp samma dag med paraden för liktåget med förre presidenten Aristide Briand.

Kreugers älskarinnor spelar en betydande roll i TV-serien – frågan är om finlandssvenska Tuula verkligen funnits. Osannolikt att Greta Garbo skulle ha varit det även om de kände varandra (Svensk Filmindustri ingick i Kreugers företagssfär). Inte heller Kreugers sekreterare Karin Bökman som hade i uppgift att hålla påhängset folk borta.

Ingeborg Hässler Eberth som givit ut en bok om sitt liv med Ivar har sannolikt haft en mycket nära relation.

Jag har själv suttit en dag på Landsarkivet i Vadstena (numera del av Riksarkivet) där en stor del av Ivar Kreugers efterlämnade papper finns. Bland hans privata papper fann jag räkningar från blomsteraffärer för fång av rosor. Men det var väl inte på den tiden särskilt märkligt att en ofta bortbjuden 52-årig ungkarl hade med sig stora buketter röda rosor.

Det finns frågetecken och motargument kring de flesta spektakulära påståenden om Ivar Kreuger. Familjen hade av förståeliga skäl anledning att försöka rentvå honom från grova anklagelser. Andra finansintressen hade skäl att svärta ned honom för att billigare komma över hans uppemot 300 företag.

När det gäller stora pengar hyser jag inga illusioner om ädla syften.

div{float:left;margin-right:10px;}
div.wpmrec2x div.u > div:nth-child(3n){margin-right:0px;}
]]>

Annonser