USA. Forskare arbetar på projekt som söker imitera den mänskliga hjärnan – eller rent av koppla samman flera hjärnor i ett nätverk.
Framtidens tekniknyheter kan få även Google Glass eller Apples hett inväntade iWatch att te sig rätt medeltida. På sensommaren lyckades University of Washingtons dataprofessor Rajesh Rao genom att blott tänka på att trycka pekfingret på mellanslagstangenten på ett tangentbord få en kollega i en annan byggnad att göra just det. De två forskarnas hjärnor var sammankopplade genom något så alldagligt som Skype. I tanken spelade Rao ett videospel där tangenttrycket motsvarade avfyrandet av en kanon.
Rao, och hans samarbetspartner Andrea Stocco vid universitets Institute for Learning and Brain Sciences, hade båda specialgjorda huvudbonader. Raos mössa var försedd med elektroder som mätte hans hjärnaktivitet, liknande en EEG. Stoccos gav magnetisk stimulering åt den del av hans hjärna som kontrollerar hans högra hand.
Resultatet har fått ett ganska ljumt mottagande i vetenskapliga kretsar, delvis därför att det inte publicerats i en vetenskaplig tidskrift, utan helt enkelt presenterats i videoformat via internet. University of Washington hävdar att man valde denna oortodoxa publicering därför att man var medveten om att liknande projekt var på gång på andra håll, och man ville inte riskera att satsa den tid det tar för kollegor att verifiera ett resultat för en tidskrift. Rao hävdar att hans team nu presterat den första sammankopplingen av två mänskliga hjärnor utan att använda några inopererade elektroder.
I andra försök har Duke Universitys Miguel Nicolelis via internet kopplat samman hjärnorna på två råttor och samtidigt leder europeiska forskare försöken att skapa nya datorer som fungerar mer som den mänskliga hjärnan.
Läs artikeln i sin helhet i papperstidningen!
Leif Bergström, text
University of Washington, grafik