Skumpa och snyggt packad kunskap av investeringsinspiratörer

För fem år sedan började jag bostadsspara och i samma veva placerade jag för första gången pengar. Bostadsspar och placeringar hängde ihop för mig, det var en del av processen i att bli vuxen på riktigt, men inte speciellt trendigt. Ärligt talat skulle jag knappast heller ha kommit mig för att placera eller vetat var jag skulle börja om jag inte hade haft personer i min närhet som berättade skillnaden mellan en aktie och en fond. På den tiden fanns det knappt några podcaster, bloggar och Instagramkonton skrivna av och för kvinnor och Me Naiset tipsade inte om att man skulle läsa Seppo Saarios ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin” för nöjes skull.

Marina Nygård är grundare av Facebookgruppen Fyrkista – jämställd ekonomi i Svenskfinland.

Men på fem år har det hänt saker och år 2019 delades priserna för årets placerare ut till Julia Thurén,  författaren till boken och podcasten Kaikki rahasta och känd som Juliaihminen i blogg- och Instagramvärlden. Årets placerargärning gick till Mimmit Sijoittaa, alltså duon Pia-Maria Nickström och Hanna Tikander som har ordnat placerarfrukostar och afterwork och dessutom driver podcast, blogg och Instagramkonto under samma namn. Priserna delades ut av Suvi Tuppurainen från Nordnet och där har vi det: en allfemale panel poserar tillsammans på ett placerarevent år 2019.

Det är sannolikt att om du är under 30 år gammal och vill börja placera eller ta kontroll över din ekonomi så är det inte en bank du kontaktar eller ens några böcker inom ämnet som du läser. På samma sätt som du kanske följer en aktiv person på Instagram för att bli inspirerad att träna i januari så söker du dig till en inspiratör för att få koll på din ekonomi. Du är i första hand ute efter inspiration och kanske mod, och den kunskap du tar emot är paketerad snyggt, kortfattat och mediasexigt.

Afterwork och indexfonder. Det är på många sätt positivt att placeringsvärlden har blivit mera tillgänglig för den breda allmänheten, samtidigt ser jag det som ett led i att vi söker kunskap alternativa vägar och inte nödvändigtvis från traditionellt håll. Att komma igång med placeringar är relativt enkelt och Mimmit sijoittaa presenterar grunderna på ett lockande sätt när deras 17 500 följare på Instagram inbjuds till afterwork, där man med ett glas skumpa i handen öppnar sitt värdeandelskonto och köper sina första indexfonder i samarbete med Nordnet. Kontrasten till regelrätt placeringsrådgivning är stor och visst, jag skulle själv hellre ha öppnat ett värde-

andelskonto på en bar än hemma vid min dator eller, som är faktum för många, på ett bankkontor som en del av ditt bostadslånepaket. Kvinnor har rykte om sig som försiktiga och osäkra placerare, och kanske behövs det där glaset med skumpa och trendig miljö för att ta steget och börja placera. Jag tror ändå att ännu viktigare är närvaron och stödet av de andra kvinnorna i rummet.

Det är knappast någon som invänder, inte ens mimmina själva, om jag säger att de inte är Finlands ledande experter på placeringar, ändå är det deras budskap som når ut. Deras budskap är tvärtom befriande enkelt: börja med en liten summa varje månad, håll nere kostnaderna och väljer du indexfonder kan det på lång sikt inte gå helt tokigt. Du behöver inte vara expert för att börja placera. Nu håller jag bara tummarna för att deras tal om långsiktighet har gått hem så att inte alltför många nya placerare får en obehaglig överraskning vid nästa börsras. Utmaningen för alla inspiratörer blir sannolikt att få ut sitt budskap också under sämre tider, så att skumpan får fortsätta flöda även under en kraftigare nedgång, på samma sätt som hälsoinspiratörerna måste klara av att motivera sina följare också när januari är slut.