För att föda en växande världsbefolkning behövs proteinrika och miljövänliga alternativ till kött.
FN anser att vi ska äta mer insekter. Forum åkte till Nederländerna som blivit ett europeiskt nav för den krypande matrevolutionen.
Arnold van Huis är inte bara en stor fantast av vällagade gräshoppor. Han är också professor i insektslära och expert på entomofagi (insektsätande).
När vi träffar honom på Wageningens universitet i Nederländerna verkar han dock lite sliten. Bara några dagar före vårt besök arrangerade han konferensen ”Insects to feed the world”. Fyradagarsmötet lockade hela 450 deltagare från 45 länder.
Matinsekter är alltså hett och Nederländerna är något av ett europeiskt nav för den nya rörelsen. Bara på Wageningens universitet arbetar ett 50-tal forskare med ätbara insekter och hos landets uppfödare av syrsor, gräshoppor, mjöl- och buffalolarver går produktionen på högvarv.
Enligt FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO behöver vi öka vår globala matproduktion med 50 procent till 2050 för att kunna föda en uppskattad befolkning på nio miljarder invånare.
Men att göra det när 70 procent av jordens odlingsarealer, direkt eller indirekt, används för köttproduktion – vilket är fallet idag – är en omöjlig ekvation. Det är här de krälande minilivdjuren kommer in i bilden.
Nya källor. ”Vi måste hitta alternativa proteinkällor! Det forskas i konstgjort kött, men insekter ligger närmare till hands. De finns redan ute på marknaden”, säger Arnold van Huis.
Enligt FAO äter cirka två miljarder människor – i 80 procent av jordens länder – insekter.
Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!
Johan Joelsson Text
Jonatan Jacobson Bild