Sällsynt dåligt omdöme hos ny Universitetsrektor

Eva Wiberg, prorektor vid Lunds universitet och professor i italienska, blir 1 juli rektor vid Göteborgs universitet. I Lund har hon visat sällsynt dåligt omdöme, t ex vid 18 tillfällen på kort tid tagit taxi över Öresundsbron och flugit Business Class för nästan 220 000 kronor. Tåget går snabbare över bron än bil.

Internrevisionen på Lunds universitet konstaterar att Wiberg inte brutit mot några regler, men skriver samtidigt att reglerna är gamla och behöver uppdateras. Inte ett ord om att Wiberg visat dåligt omdöme.

Eva Wibergs hårda angrepp i februari på sin blogg mot Donald Trump för hans restriktioner mot medborgare i ett halvdussin länder faller tyvärr platt till marken. En lyxlirare som hon tror sig vinna respekt med egna angrepp mot dålig moral.

Heder åt de unga studenter i tidningen Lundagård som avslöjat prorektorns lättsinne, uselt av internrevisionen att krypa för överheten och inte brännmärka omdömet.

När journalister på GöteborgDirekt söker Eva Wiberg inför nya jobbet är hon på tjänsteresa i Saudiarabien. Till vilken kostnad för skattebetalarna blir intressant att veta när reseräkningen blir offentlig. Till vilken nytta lär vi aldrig få veta.

En del i nomenklaturan, överheten, tycker det är småttigheter journalister håller på med. Men Universitetsrektor Eva Wiberg återfinns i samma fenomen som SCA-direktörerna, SSU-ordföranden ensam i taxi för 7 000 kr från Sälen för att han var trött samt ledande Miljöpartister med svindlande taxikostnader (ensamma i onödiga taxiresor som kallades ”kollektivtrafik”) – hur ska de kunna predika kostnadsmedvetande i sina egna organisationer när de själva slarvar med andras pengar.

Det är mängden med sådant ”smått” som göder politiker som Trump.

Advertisements