Restaurangvåg över Nyland

Marko Palovaara webb

Huvudstadsregionen är utan tvekan Finlands mest restaurangtäta område. Under det senaste året har den positiva utvecklingen i restaurangbranschen fortsatt i landets södra delar.

Det innebär att de stora restaurangkoncernerna som ännu dominerade Helsingfors restaurangscen för tio år sedan nu legat lågt och gett utrymme för mindre entreprenörer. Dessa drivs till största del av duktiga kockar som lämnat sina jobb på kända restauranger för att förverkliga drömmen om en egen restaurang. Det glädjande är att denna utveckling inte endast skett i Helsingfors, utan också i andra städer.

I Helsingfors förde hösten med sig några glädjande nyöppningar. Restauranghösten inleddes med att stjärnkocken Pekka Teräväs restaurang Olo öppnade på den nya eleganta adressen Norra Esplanaden 5 i augusti.
Den historiska byggnaden, som delas med investeringsbolaget Hartwall Capital, gick igenom en grundlig renovering före öppningen. Det möjliggjorde byggandet av ett toppmodernt kök, en restaurangsal med havsutsikt och en inglasad atriumgård med plats för 120 gäster. Den långa menyn för 144 euro hör till stadens dyraste, men inkluderar ett fyrverkeri av rätter i nordisk stil med guldkant.
En mer tillgänglig nyöppnad restaurang är Tres Bones på Annegatan. I förra Lost and Founds lokal fungerar nu bistro-bar-nattklubben som drivs av Patrik Lindström, känd från Rödbergskrogarna Elviira och Lupolo. Den stora restaurangsalen är fylld med olika storleks bord och bistrofaktorn är hög. Från kökets öppna lucka i väggen langas fördomsfria portioner med allt mellan åländsk lammfärsbiff med bläckfisk till barmenyns rustika charkuterier med pickels serverade på träskärbräden. På drycksidan serveras väl valda mikrobrygder helt som på Lupolo och också en snäv men intressant vinlista. I både övre och nedre våningens barer blandas cocktails med tyngdpunkt på exotiska smaker. Missa inte den populära och förmånliga lunchen på vardagar.

Borgårestaurangen Bistro Sinnes grundare Kaj Kallio tror på närproducerad mat.

Borgårestaurangen Bistro Sinnes grundare Kaj Kallio tror på närproducerad mat.

Om vi rör oss österut till Borgå har den turistvänliga staden äntligen fått en riktigt bra restaurang. På promenadavstånd från Gamla stan, på andra sidan ån i Konstfabriken, ligger Bistro Sinne. Då det lite avsides läget kan ses som en kompromiss är restaurangens fördelar en modern och ljus sal med öppet kök. På Sinne har före detta Savoy-köksmästaren Kai Kallio ambitiöst anlitat lokala jordbrukare, fiskare och djuruppfödare för att få närproducerade råvaror till sin restaurang. Menyn blandar smidigt elegant finmat som på Savoy med rustika hamburgare och nordisk husmanskost. Vid restaurangens ingång finns också ett snyggt sortiment matvaror till salu från närliggande gårdar, bland annat Hommanäs, Åby och Malmgård.

Väster om Helsingfors är Esbo ökänt för sin avsaknad av bättre restauranger – i denna del av huvudstadsregionen blir det mest sushibarer, pizza och snabbmat i stora köpcentra. Rör man sig lite längre västerut når man matdestinationerna Westerby gård, Fiskars Wärdshus och Svartå gård, men redan i Kyrkslätt lönar det sig att vika av landsvägen.
Vid sidan om Kyrkslätts köpcentrum finns den lilla oasen Bistro O Mat, som verkat i några år. Här driver före detta Helsingforskocken Marko Palovaara restaurang tillsammans med frun Päivi.
Helt som i Borgå lockar inte läget med sin charm, men väl inne i restaurangen övertygas besökaren av den goda atmosfären. Middagsmenyn går i fransk bistrostil gjord på lokala råvaror, medan lunchen har en enklare twist med tyngdpunkt på husmanskost. Ett verkligt kap för 31 euro är Bistro O Mats söndagsbrunch, som bjuder på en fräsch förrättsbuffé, en valbar varmrätt och avslutas med ett läckert dessertbord. Bistro O Mat uppfyller alla krav på en restaurang värd en resa – läcker och välgjord mat, trevlig betjäning och god stämning. Mera sådant till förorten!