Prestigeförlust för drömmen om Finansplats Stockholm

Plockar ner skylten. Nordea säger ’tack och hej då Stockholm’, lämnar symboliskt det nyrenoverade kontoret vid Kungsträdgården och flyttar huvudsätet till Vallgård i Helsingfors. Foto: Mostphotos

Målet att göra Stockholm till ett finansiellt centrum för norra Europa har tagit sig en allvarlig törn medan Finland blir bankjätte över en natt.

Det visade sig vara mer än vanligt politiskt tuppfäktande, med drag av skönhetstävling och landskamp. I februari tog Nordens största bank Nordea öppen strid med Sveriges socialdemokratiska finansminister Magdalena Andersson om bankens hemvist.

Medan Frankfurt, Paris, Dublin, Luxemburg och Bryssel bjuder över varandra för att locka finansindustri från London City i sviten av brexit har den rödgröna svenska minoritetsregeringen (Socialdemokraterna, Miljöpartiet) i stället dryftat bankskatter och höjda resolutionsavgifter. Regeringen har det svagaste parlamentariska underlaget på nästan 40 år, medan de fyra borgerliga partierna i opposition vill att resolutionsavgiften ska kallas för skatt eftersom den inte fonderas (öronmärks).

Den 6 september föll domen som tog Sverige med chock: Nordea flyttar huvudkontoret till Helsingfors och skadeskjuter Stockholms dröm om rollen som obestritt nord­europeiskt finanscentrum vid sidan om London.

Hotar med bojkott. Minst tre av LO:s fackförbund hotar flytta sina pengar från banken, främst medlemsavgifter och i några fall kapitalförvaltning av strejkkassor. Men framför allt försvårar flytten olika regeringars mångåriga ansträngningar för att skapa Finansplats Stockholm tillsammans med huvudstadens handelskammare och börs.

Av de 117 svenska bankerna är 4 storbanker, 29 utländska och 28 filialer till utländska banker. Till detta kommer allt färre mindre sparbanker men i stället flera butikskedjor som öppnat bank: ICA, Coop och Ikano (Ikeafamiljen).

Kring de traditionella finanskvarteren kring Kungsträdgården och Stureplan samlades alltfler branschföretag tills hyreskostnaderna blev alltför höga. Den ena banken efter den andra har därför byggt nya administrationskontor runt om i norra utkanten medan centrala ledningarna sitter kvar i centrum. 

Sverige kom att inta den näst största banksektorn i Europa i pengar räknat, tillgångar på 340 procent av BNP, en position som hamnar på nionde plats efter Nordeas flytt. Det kan i och för sig leda till lägre avgifter till bufferten för de andra bankerna eftersom statens risk blir mindre. Detta fram till Sverige går med i EU:s bankunion, vilket kan ske tidigast 2019.

Henric Borgström  text

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Paperini!