Platt kameralins kan revolutionera industrin

Foto: Metalenz

Kameraobjektivens optik har inte utvecklats på tiotals år. Men det ska bli ändring på det. Teknikbolaget Metalenz lovar stort med sin nya nanoteknik.

Kamerorna i nya mobiler har blivit allt mer avancerade. Men när mobilens funktion vidgas långt bortom den nuvarande uppgiften att ringa, fotografera och filma krävs mer utrymme för kameraoptiken, vilket har resulterat i en utskjutande knöl i ena hörnet av en annars smäcker design. Det säger sig företaget Metalenz kunna råda bot på med flata linser som bryter ljuset med nanoteknik.

Företagets teknik bygger på forskning av Harvard-fysikern Federico Capasso. Han bildade tillsammans med dåvarande doktorandstudenten Robert Devlin, som nu är vd, företaget Metalenz år 2017. Nu är de redo att förvandla forskningsresultaten till konsumentprodukter.

De flata linserna tillverkas på samma sätt som halvledare. Företaget har redan kontrakt med elektronikföretag för tillverkning av de nya linserna, som med otaliga cirklar vars tjocklek motsvarar tusendelen av ett hårstrå kan bryta ljuset lika bra – eller bättre än en traditionell lins av glas eller plast, hävdar Devlin.

Mobilkamerans kapacitet har ökat dramatiskt under flera år. Men det har mest berott på utvecklingen av algoritmer som bearbetar information (ibland från flera kameror), och allt mer avancerade bildsensorer. Fram till i dag har inte mycket hänt vad gäller själva linserna, som nu måste staplas på varandra i ett försök att motverka optiska förvrängningar, såsom raka linjer som tenderar bukta sig i kanterna. Iphone 12 Pros huvudkamera har till exempel sju olika linselement.

Drömmen att skapa nya linser är inte helt ny. Inspirerade av nattfjärilens öga arbetade forskare inom Nasa på ett sådant projekt. Flera universitet har forskat kring användningen av metastrukturer i optiskt bruk, bland annat University of Michigan, Columbia-universitetet och Saudiarabiens King Abdulla-universitetet. Men Capassos team vid Harvard blev först att lyckas fokusera ljusets hela spektrum i en metalins. Och Metalenz har exklusiv licens till Harvards patent rörande metalinser.

Devlin förklarar att den flata linsen kan placeras direkt över bildsensorn, och experter talar om möjligheten att baka ihop lins och sensor till en enhet. Nanomönstren i dessa linser bryter ljuset på samma sätt som ett objektiv bestående av flera traditionella linser och kan korrigera en del av svagheterna i sådana objektiv.

”På samma sätt som en konvex lins kan bryta ljuset, låter var och en av dessa nanostrukturer oss göra samma sak bara genom att ändra diametern på dessa cirklar”

Leif Bergström text

Läs hela artikeln i papperstidningen.