Bland Nordens huvudstäder är Oslo den som antagligen gått igenom de största förändringarna under bara ett tiotal år. Detta gäller även restauranger och matutbud. Då de norska kockarna på 1990-talet skapade namn om sig som vinnare i den stora kocktävlingen Bocuse d’Or har fokus ändrat i dag. Den stora skrällen för norsk gastronomi skedde 2016, då restaurangen Maaemo tilldelades tre Michelinstjärnor. Detta hade aldrig förut skett i Norden och följdes av ett ännu större intresse för norska restauranger och matturism. I köket på Maaemo står dansken Esben Holmboe Bang och matstilen på den modernt inredda restaurangen är utpräglat nynordisk med råvaror från den norska landsbygden och naturen. Det kan innebära allt från världens bästa pilgrimsmusslor till norska våfflor med brunost, gräddfil (rømme) och blåbärssylt.
Ekenäsbördig. Men det är inte endast i toppskiktet som Oslo rör sig sakta men säkert mot en matstad av internationellt mått. En promenad upp till bistron Kolonialen Bislett går igenom bekanta kvarter för den som sett TV-serien Skam. Här huserar en av grundarna till Maaemo, Ekenäsbördige Pontus Dahlström, efter att ha lämnat Maaemo för två år sedan. Menyn är lätt att tycka om på Kolonialen, som är inhyst i en före detta kolonialvaruhandel. Maten går i franskinspirerad stil med bland annat ostron, musslor, fina charkuterier, tartarbiff och blodig flankstek. Missa inte vinlistan, då Dahlström är en av Nordens kändare sommelierer som kan sina franska viner.
Färggrann palett. För att få ett snabbt genomsnitt av Norges matutbud lönar det sig att vandra upp mot stadsdelen Grünerløkka där nya Mathallen Oslo bjuder på en färggrann palett av godsaker. Här finns skaldjurs- och kötthandlare, ostdiskar och fast food av alla slag. Perfekt att köpa med sig hem eller för en picknick ute på stan. Om inte annat så köp hem en bit brunost eller en påse pinfärska räkor från norska vatten som man kan äta direkt. I knutarna ligger också ett av Nordeuropas kändaste kafferosterier, Tim Wendelboe, som i sitt minimala rosteri säljer kaffe och bönor utan desto mer tillbehör. För att dyka in i den nya generationens kvalitetskaffe lönar det sig att köpa med en påse etiopisk lättrostad arabica.
Ett av Oslos intressantare nya matprojekt är Vippa, som är en foodcourt med ett tiotal matserveringar i en före detta industrihall helt vid kajen mot Oslofjorden. Aktörerna i hallen har alla invandrarbakgrund och bjuder på allt från etiopiskt injeera-bröd med kryddig lammgryta till japanska dumplings med söt sojadipp.
Stordalen-style. I Oslo finns många intressanta byggnader och områden som planerats med modern, djärv arkitektur. Missa inte Operahuset vid vattnet eller ta en promenad längs kajen vid Aker Brygge, som byggts på ett gammalt varvsområde. I ändan av Aker brygge ligger Tjuvholmen, som bjuder på det omtalade Astrup Fearnley Museet med modern konst. Några kvarter ifrån ligger antagligen Oslos bästa hotell, The Thief. Här har den för helsingforsarna bekante hotellentreprenören Petter Stordalen satsat stort på ett designhotell av rang, med modern konst, stilig cocktailbar, lyxigt spa och utsikt över hela Oslofjorden. Också hotellets restaurang är värd ett besök och vill man ta sig en titt på stan hyr hotellet ut cyklar för hotellgästerna. Vill man lyxa till det ytterligare erbjuds också en elegant motorbåt som kan föra ut gästerna på de blåa böljorna utanför hotellets kaj.
Kenneth Nars text