Open Ocean investerar i svenska Truecaller

Den finländska kapitalplaceraren Open Ocean investerar 1,3 miljoner dollar i den svenska nummersöktjänsten Truecaller.

Truecaller är en nummersöktjänst baserad på så kallad crowdsourcing. Användaren laddar ner tjänsten i form av en mobilapplikation och kan samtidigt ge ifrån sig den information som finns i mobilens kontaktlista. I utbyte får användaren tillgång till alla andra Truecaller-användares kontaktlistor med hundratals miljoner kontaktuppgifter.

Tjänsten har i dag fem miljoner användare världen över och varje månad görs 120 miljoner sökningar. Truecaller innebär också att användaren på sin mobilskärm kan få information om vem som ringer trots att numret inte finns i användarens egen kontaktlista – förutsatt att numret finns i Truecallers databas.

Företaget bakom Truecaller grundades hösten 2009 av entreprenörerna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, studiekompisar från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

“Tack vare kapitaltillskottet och det starka stödet från Open Ocean har vi möjlighet att ytterligare förstärka vår expansion på viktiga marknader, samt förverkliga vår vision att förändra sättet på vilket folk söker och tar kontakt med varandra, på såväl lokal som global nivå, säger Truecallers vd Alan Mamedi i ett pressmeddelande.

TrueCaller fungerar med Iphone, Android, Symbian (S60/S40), Blackberry, Windows Phone samt på webben. Enligt företaget växer antalet användare nu exponentiellt.

“Det är med stor entusiasm vi investerar i Truecaller, eftersom företagets mål är att erbjuda en service som är värdefull för såväl varje medborgare som för all affärsverksamhet världen över. Truecaller passar perfekt in i Open Oceans Fund Three investeringsprofil, genom att företaget utvecklar en snabbt skalbar affärsverksamhet baserad på crowdsourcing-strategi och hög viralitet, säger Ralf Wahlsten från Open Ocean.

Open Ocean är en ledande investerare i europeiska mjukvaru-startup-företag med stor användarbas. De drivande krafterna i Open Ocean har bakgrund i MySQL.

Patrik Harald // Följ på Twitter: twitter.com/Patrik_Harald

Bildtext: Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, Truecallers grundare.