Oker-Blom leder businessänglar

Jan D. Oker-Blom Fiban
Jan D. Oker-Blom har utsetts till vd för Finnish Business Angels Network (FiBAN), som är en organisation med uppgift att öka privata investeringar i små, och ofta nystartade, tillväxtbolag.

FiBAN är en privat och obunden organisation vars verksamhet finansieras av medlemmar, företag och statliga organisationer. Oker-Blom har tidigare varit finansieringschef på Aktia och senast arbetat med att starta föreningen Finlandssvenskt samarbetsforum.

Vilken uppgift har FiBAN?

”Finnish Business Angels Network strävar efter att öka privatinvesteringar i små, och ofta nystartade, tillväxtbolag. Vi finns till för placerare som genom medlemskap i FiBAN får information om potentiella investeringsobjekt, hittar samarbetspartners, samt får information och kunskap. Men FiBAN finns likväl till för företagare och deras företag som söker finansiering samt för hela landet. Jag ser det här som en patriotisk verksamhet som strävar efter att bidra till Finlands konkurrenskraft.”

Hur vill du utveckla verksamheten?

”Tillväxt, framförallt fler medlemmar och att etablera FiBAN som en ännu starkare aktör inom placering och företagande för att därmed kunna påverka utvecklingen, tillväxten och konkurrenskraften i Finland i en positiv riktning.”

Är det möjligt för vem som helst att placera pengar i lovande tillväxtbolag via FiBAN?

”Ja, de enda kriterierna är att man inte får utnyttja FiBAN för är att sälja sina egna produkter eller tjänster samt att man har kapaciteten och viljan att göra en privatinvestering om rätt objekt dyker upp.”

Vilken typ av företag kan få finansiering via FiBAN?

”Alla företag, men i praktiken ska de vara tillväxtbolag för att intressera och inte alltför stora eftersom affärsänglar sällan placerar miljoner utan mindre belopp.”

Patrik Lindfors