Låt oss uberisera!

Har du ett liv? Förvandla det till en pengamaskin! Uberisering är din bästa chans att överleva i dessa globaliserade tider. Du borde alltså tänka på din framtid och göra något nytt – innan någon annan gör för dig, och tar ditt arbete.

Du har troligen fört diskussioner om appen Uber som gör att alla bilägare kan extranäcka genom att jobba som deltidschaufför.

Gilbert Granholm är vikarierande universitetslärare och chefredaktör för satirsajten Uutissirkus.

Gilbert Granholm
är vikarierande universitetslärare och chefredaktör för
satirsajten Uutissirkus.

Men det här är bara början. Är du intresserad att laga mat? Förvandla ditt kök till en pengamaskin: bli uberkock! Har du ett vapen och stark röst? Det är dags att förvandla dem till kosing: bli ubersergeant! Finns det många av er – och det gör det ju då finska privatpersoner äger 1,5 miljoner vapen – kan ni även bilda en uberarme.

Uberknäck. Har jag glömt något? Jodå, kan du läsa och räkna? Tjäna extra med ett nytt sidojobb: uberlärare. Om vi hade en applikation för ändamålet så skulle skolrektorerna kunna rekrytera uberlärare för ett par timmar eller terminer. Vänta ett tag: fast anställda rektorer behöver vi ju inte. Kommuner kan rekrytera sina uberrektorer på samma vis.

Samma recept kunde fungera inom barn- och sjukvård. Har du en vit jacka och dator så kan du skapa ditt eget schema där du är ledig under livets alla viktiga stunder genom att bli uberläkare: tjäna extra vid en läkarstation eller hälsovårdscentral.

När vi föreställer oss framtiden är det bra att minnas att vi hade många uberyrken redan under tiden före internet. Appar för att beställa dylik service behövdes inte eftersom var och en i vilken by som helst kunde ge muntliga råd om hur man hittade de rätta personerna. Några kommer ihåg uberbrännvinförsäljare som destillerade och sålde hembränt. Liksom alla andra ubermänniskor fick de frihet och flexibilitet att destillera när de hade tid.

Renässans. Föreställ dig sedan teknikens värld! Två 20-åriga cykelverkstadsägare, Orville och Wilbur Wright, som var intresserade av flygning, de var ju några av de första uberflygplansingenjörerna, inte sant? Inte heller får vi glömma Leonardo da Vinci, alla tidernas uberrenässansperson.

Liksom förut är det bara fantasin som sätter gränser när vi uberiserar oss. Det är viktigt att potentiella kunder blir informerade om sina möjligheter på den uberiserade planeten. Du kan även göra det själv och tjäna lite extra. Har du tid att skriva text och ta bilder? Kanske är det dags att bli uberredaktör. Hmm. Frilansare … oj då, de finns ju redan.

Du kan få mer än bara pengar när du säljer dina idéer. Det vill säga makt. Har du en tanke? Då är det dags att förvandla den till pengasmaskin och bli uberriksdagsledamot. Välkommen till framtiden! Jag är säker på att med alla de här sidojobben så tjänar du nästan samma summa som din nuvarande månadslön.