Krogregn över Helsingfors

Finnjävlar. Henri Alén och Tommi Tuominen hedrar Finlands traditionella mat på restaurang Finnjävel.

Denna vår kan Helsingfors stoltsera med en osannolikt aktiv restaurangvinter bakom sig. Kring 15 nya restauranger har öppnat under det svalare halvåret, och de flesta av dem med ett seriöst och intressant matkoncept.

Vi börjar med höstens stjärnskott Basbas, som öppnade i en mysig lokal i en gammal smedja på Fabriksgatan. I den industriella lokalen med öppet kök är dagens rätter plitade på krittavla och består till största del av mindre portioner. En perfekt tartarbiff, kokt rödbeta med lammtunga, snabbmarinerad lax med persilja och citron och en perfekt svamprisotto eller pasta – enkel men vällagad mat till överkomligt pris. På drycksidan är Nicolas Thieulons vinskåp väl fyllt med både goda traditionella och naturviner.

The Mess. Kontorskantinen på M.O.W. blev stämningsfull restaurang, café och bar.

The Mess. Kontorskantinen på M.O.W. blev stämningsfull restaurang, café och bar.

Enda lilla nackdelen är att Basbas varit fullbokat i månader. Men det generösa köket har öppet till klockan 1 på natten, så det lönar sig att dyka upp efter klockan 22 för att plocka ett bord utan bokning.

Nydebut. Att även äldre kockar kan göra comeback visade Markus Aremo då han öppnade Regina i de södra stadsdelarna. Rejäl och elegant mat på samma fat serverar den erfarne kocknestorn.

Bland de yngre kockarnas restauranger var Toni Kostians Restaurant Grön på Albertsgatan den mest intressanta nyöppningen i höst. Handplockade råvaror från närterrängen med en hel del vildörter – och ett snyggt urval naturviner som matchar maten.

Under våren blev OX på Lilla Robertsgatan ett välkommet tillskott på den plötsligt väldigt krogtäta gatstumpen. Med de erfarna kockarna Teemu Aura och Markus Hurskainen (Patisserie Teemu & Markus och Gamla Saluhallens Story) i köket förvandlades den gamla grillen till en av favoritrestaurangerna i centrum. Litet, mysigt, läcker mat med en kryddfläkt från Mellanöstern – och en sjudundrande lunchhamburgare om man känner för det.

Grönt. Syltade rosenblad och knäckebröd på restaurang Grön.

Grönt. Syltade rosenblad och knäckebröd på restaurang Grön.

Några steg ifrån OX serverar The Mess i nya arbetskollektivet M.O.W. goda luncher och cocktails och ännu mera mat på kvällen. Snett över gatan öppnade sommelieren Antti Uusitalo med ett team Savoykockar lilla Vinkkeli i en snygg lokal i hörnet av Högbergsgatan och Lilla Robertsgatan. Klassiska smaker på både tallriken och i glaset, lovar de ambitiösa krögarna.

Finnjävel. Att det traditionella finländska köket rätt långt försummats av våra toppkockar är ingen hemlighet, då man i stället valt att hoppa på tåget med Ny Nordisk, råvarubaserad och tekniskt raffinerad mat.

Detta insåg kockarna Henri Alén och Tommi Tuominen före de beslöt sig för att öppna restaurang Finnjävel i restaurang Havis gamla utrymmen på Södra Kajen. Menyn består av långa rader traditionell finländsk mat i ny tappning: karelsk pirog, lammsylta, blodpudding och andra rätter som våra toppkockar inte hittills vågat ta sig an. För en gångs skull har man också satsat helhjärtat på inredningsaspekten – med allt från snapsglas till dessertskedar och bordslampor formgivna som unika föremål av designbyrån Ateljé Sotamaa. Att Finnjävels kockduo kort innan öppnat ryska restaurangen Blinilä Bystro verkade lite förhastat, även om restaurangen lappar en del av bristerna i Helsingfors utbud av ryska restauranger.

Populära japansk-finska restaurangen Hoshitos flytt till Arkadiagatan noterades av många för ett knappt år sedan. Men i april öppnade Hoshito med nya krafter i köket: Ron Gentile (Chez Dominique, Mirazur, The Cock) och Markus Kauppinen omvandlade menyn till streetsmart blandasiatisk stil med allt från japansk ramensoppa till vietnamesiska chicken wings och chilistark kinesisk mapotofu. Den
japanska harmonin fick också ge vika för AC/DC-låtarna som ljuder ur högtalarna, men matkonceptet verkar lovande och är mycket prisvärt.