Krama ett träd

krama-trad

Heidi Furu är t.f. chefredaktör för Forum

Skogen har en läkande effekt på människan.

Vi halkar fram längs vansinnigt hala spångar, tittar på fjärderliknande isformationer på det frusna kärret, lyssnar en stund på forsandet från ett vattenfall i miniatyr och stannar sedan vid en grillplats för att göra upp eld så vi kan grilla marshmallows. Vi är ute på skogsutflykt med familjen. Idylliskt på många sätt, och en självklarhet för många finländare. Samtidigt är det allt fler som inte längre har en vardaglig kontakt till naturen.

Forskare som fördjupat sig i skogens hälsoeffekter uppmuntrar speciellt små barn att vistas i skogen eftersom fysisk kontakt med en artrik natur under barndomen kan förhindra allergier och astma. Människan kommer i kontakt med mikrober som finns i jorden, vattnet, växterna och djuren via huden, luftvägarna och munnen. Ju mer mikrober vi utsätts för som barn, desto starkare blir vårt immunsystem.

Vistelse i skogen har hälsoeffekter även för vuxna. Forskning har visat att immunförsvaret stärks och blodtrycket sjunker. Skogen inverkar också på den psykiska hälsan, i form av sjunkande stressnivåer, mer kreativitet, bättre kognitiv förmåga och minskad ångest.

Friluftsföretagare på olika håll i landet säljer skogsbad,vilket betyder att de tar ut en grupp människor i skogen för att uppleva skogen med alla sinnen. Skogsbad är egentligen en japansk uppfinning, som spridit sig till resten av världen. Utgångspunkten för skogsbad eller skogsterapi är människans kontakt med naturen, välmående och närvaro. Skogsbadarna tassar fram över mjuk mossa, känner på skrovliga stenar, lägger sig ner och tittar upp mot vajande trädtoppar, smakar på rönnbladsknoppar och lyssnar på hackspettar. Inga konstigheter alls – för ett lekande barn i alla fall. Men för vuxna som alienerat sig från såväl natur som lek kan det vara bra med en guide som uppmuntrar en att våga känna på mossan.

Titta på pärmbilden på denna tidning. Ser du den nästan självlysande gröna mossan på de omkullvälta trädstammarna framför professor Cecilia Sahlgren? Kan du memorera hur sådan mossa känns under fingertopparna? Om inte är det kanske dags att du ordinerar dig själv en skogsutflykt. Är du modig nog rekommenderar jag att du kramar ett träd, hoppar bock över en sten och balanserar på en liggande trädstam på egen hand. Ta gärna med ett barn om du behöver du en rollmodell för att locka fram din lekfullhet. Godsaker i picknick-korgen och en termos med varm choklad brukar vara ett bra lockbete åtminstone för de yngre.

Om du tycker att skogsbad känns för flummigt och din kropp snarare suktar efter fart och styrka kan du se skogen som ditt gym. Orientering, stiglöpning, skidåkning, terrängcykling och funktionell styrketräning går utmärkt att träna ensam eller i grupp.

Vill du göra det riktigt enkelt för dig att komma i kontakt med naturen utan att behöva gå ut har du kanske en äkta julgran i din närhet som du kan pilla på. Känn hur barren sticks, dofta på kådan och om du har tur kanske du kan avrunda julhelgen med att smaka på ett närodlat  ljusgrönt granskott. God jul och gott nytt år!