Försvarsminister Hultqvist på väg göra självmål

  Försvarsminister Peter Hultqvist lyckades för tre veckor sedan få statsminister Stefan Löfven och miljöpartisterna i regeringen med på att vid köpet av nytt luftvärn endast offert för amerikanska Patriot ska inhämtas, inte konkurrenten fransk-italienska Samp/T. Enligt en uppenbarligen initierad artikel i DI igår  27 nov blir Patriot avsevärt dyrare, ger kanske också sämre skydd för vad Sverige behöver, enligt läcka på Försvarets Materielverk.

Försvarsminister Hultqvists argument för att välja amerikanskt är luddig säkerhetspolitik, att amerikanarna blir mer hågade att ställa upp för  Sverige i ett skarpt läge om vi köper amerikanska vapen.

Detta argument är ett självmål för svensk vapenexport då det alltid framhålls att köparländer istället bör välja efter pris och prestanda. Finland valde amerikanskt stridsflyg före Saabs Gripen på 1990-talet med just Hultqvists argument idag. Då föranledde det finländska beslutet stor besvikelse hos det militärindustriella komplexet i Sverige.

Omkring år 2022 ska Finland välja nytt stridsflyg igen och då är de två huvudalternativen amerikanskt och Saabs nya vässade exportversion. Hultqvist är efter besök i Pentagon helt såld på amerikanska vapen – vilket är självmål för svenska exportansträngningar.

Om detta skrev jag i min kolumn i finlandssvenska Hufvudstadsbladet 30 oktober, en vecka innan det svenska regeringsbeslutet om en enda offert. Från miljöpartisterna i regeringen har inte hörts ett knäpp.

 

Annonser