Kompromisslöst hantverk ger skor som håller livet ut

Paljakka Handmade. Jussi Paljakka är antagligen Finlands enda skomakare som gör skräddarsydda skor från början till slut. I England anlitar prins Charles anrika John Lobb, medan man i Finland vänder sig till Paljakka som även har kunder från hela världen.

Måttbeställda skräddarsydda skor må klassas som en lyxvara men är samtidigt höjden av hållbart tänkande. Skorna håller livet ut bara du tar hand om dem. Alla delar är nämligen utbytbara då slitaget gjort sitt.

Jussi Paljakka är högst antagligen Finlands enda regelrätta skomakare som tillverkar handsydda måttbeställda skor.

”Nog finns det traditionella skomakare men ingen annan som gör hela processen för hand. Jag svarvar till och med lästerna själv.”

Jussi Paljakkas ateljé och verkstad ligger på den grönskande landsbygden i den lilla byn Jäniksenlinna i Tusby. Hit kommer allt från businessmän och toppolitiker till sjukskötare och pensionärer för att beställa och prova sina skor. Hälften av kunderna är stamkunder medan resten är engångsköpare som till exempel vill unna sig måttbeställda skor till sitt bröllop eller som fått ett gåvokort till Paljakka Handmade.

”Jag har också gjort skor till studerande som vill satsa på hållbarhet och absolut har velat ha ett par skräddarsydda skor, då har jag kommit emot och har gjort upp en betalningsplan. Det känns fint att finländarna respekterar och uppskattar mitt hantverk.”

Paljakka har hantverket i blodet då både hans farfar och farfarsfar var skomakare. Själv tog han upp yrket för snart nio år sedan. Innan dess jobbade han inom marknadsföringen på Finnair.

”Det här är mitt kall och jag älskar mitt jobb.”

Du kan designa dina skor nästan precis som du själv vill.

100-årig lästsvarv. Verkstaden är inredd i en gammal charmig loftbyggnad som finns på gården där Paljakka bor med sin familj. Utrustningen vittnar om ett gediget kompromisslöst hantverk. Här finns både en lästsvarv från 1800-talet, som fungerar klanderfritt, och en nyare som Jussi köpte av en man som inte visste vad han hade i sitt förråd. Utanför på gården står stora bitar av björkstock prydligt uppradade. Av dem svarvas lästerna. Ateljén är fullspäckad med intressanta verktyg, halvfärdiga samt färdiga skor och i taket hänger en uppsjö av läster. Jussi färgar till och med lädret själv, förutom svart.

”Det är enda sättet eftersom det bästa lädret säljs ofärgat.”

Paljakka använder enbart naturmaterial och har till och med gjort skor som är helt utan syntetmaterial. Vilket betyder silkes- eller linnetråd och inget lim. Allt sys från början till slut och det finns inga genvägar. Hela skon är av läder, även sulan.

”Endel kunder är fundersamma över lädersula men inget går upp mot en läderbotten av toppkvalitet. En handgjord sko ska ha en lädersula, det finns inga undantag.”

Lädret hämtar Paljakka själv från världens bästa tillverkare i Frankrike, som för övrigt idag ägs av det anrika företaget Hermès.

”Vill man ha de absolut bästa läderbitarna ska man personligen vara på plats”.

Lädret till sulan kommer från Tyskland, där de är experter på det.

”Personliga relationer till materialtillverkarna är enda sättet att få den bästa råvaran i så liten kvantitet som jag behöver”.

Det svarta paret oxfordskor med medaljong väntar på sin ägare.

Över 40 timmar. Paljakka gör två till tre skopar i månaden. Processen är intensiv då den väl är igång men väntetiden är för tillfället sex månader. Det tar över 40 timmar att göra ett par skor. Kunderna blir väl omhändertagna från början till slut. Fötterna mäts, man får en egen personlig läst, det görs en provningssko och så ska designen falla på plats.

”Den mest beställda skon är Oxford-modellen. Jag har inga blädderböcker utan vill helst att kunderna visar en bild på en sko de gillar. Utgående från det modifieras skon. Tre gånger bör jag träffa kunden för provning och annat.”

Herrskor är i majoritet men Paljakka har även kvinnor som kunder och då blir det nästan uteslutande stövletter. Priset på ett par herrskor är 1800 euro för första paret. Då man väl har en egen läst så sjunker priset med ungefär hälften.

”Skorna är ju inte bara eviga utan är en personlig grej. Något som är unikt för just dig. Skor som stöder exakt på rätt ställe och som sitter som gjutna på fötterna. Många säger att skorna är en investering men vill man ha måttsydda skor så behöver man inte motivera det desto mer”, säger Paljakka med ett leende.

Daniela Andersson text & bild