Hur gick ditt viktiga möte? Forskning visar att lyssnaren tyvärr endast uppfattar runt 20 procent av det du säger. Resten av uppmärksamheten går till att registrera hur du säger det, ditt kroppsspråk, hur du ser ut och inte minst – hur du är klädd.
Om du bara köper en bok om klädanvisningar detta år så låt det bli den svenska stilexperten Oscar Arrsjös nyutkomna stilbibel Klä dig för framgång. Jag har läst otaliga stilböcker för män och kvinnor men aldrig förr sträckläst en från pärm till pärm och skrattat högt. Arrsjö skriver helt enkelt underhållande, lättfattligt och med hög igenkänningsfaktor.
Stilråden är klassiska och universella med en modern twist. Om ens hälften av läsarna tar till sig av dem så kommer vi snart att se många stiliga gentlemän där ute. Och det är inte en dag för tidigt.
”Boken riktar sig till män, men även kvinnor kan ta till sej av tipsen”, inleder Arrsjö, och fortsätter:
”Förstå den kommunikativa kraften bakom klädsel. Tänk till lite grann och profilera dig med till exempel en viss färg och fundera hur du kan sticka ut med hjälp av kläder. Gör det bästa av det du har. Alla kan inte vara extrema stilpersonligheter som Steve Jobs eller Leif G.W. Persson i jaktväst.”
Kontentan är att inte underskatta sambandet mellan framgång och kläder. Framgång handlar mycket om självförtroende. Om du gillar vad du ser i spegeln om morgnarna så kommer du att få energi och tro mer på dig själv – och då är sannolikheten större att andra också kommer att göra det.
I boken samsas klassiska plaggråd och anvisningar för klädvård med allt från hur du ska klä dig på en dejt eller på Rivieran till hur du knyter en fluga, samt hur du väljer rätt solglasögon och kalsonger. Som kuriosa lär du dig hur du får de perfekt uppkavlade ärmarna och hur mycket (eller lite) det lönar sig att stöna på gymmet. Det sägs att ett svin i kostym fortfarande är ett svin i kostym. Därför måste du tänka på helheten.
Arrsjös bästa tips. Det finns stilregler som du bör känna till för att veta vilka du kan bryta mot och hur. De som det inte lönar sig att bryta mot är: slipsen ska sluta precis ovanför bältet, bröstnäsduk och slips ska inte vara lika, knäpp aldrig understa knappen på kavajen, matcha alltid bältet med skorna, bär aldrig en sliten ryggsäck till kostym och använd aldrig vit smoking norr om Kairo.
”Den vanligaste stilmissen bland kontorsmän är dålig passform och för stora kostymer. Vilket till stor del beror på att män som fått en större kagge köper kavajer i för stor storlek med följden att de får orangutangarmar. Passform är A och O. Förbluffande många tar inte till sig tipsen. Många män når en manlig fryspunkt där de inte hänger med. Håll nyfikenheten, hitta ett duktigt butiksbiträde som kan hjälpa dig. Ta hjälp av en ändringsskräddare, många affärer erbjuder dessutom den tjänsten. Det gör en oerhörd skillnad och behöver inte alls vara dyrt”, konstaterar Arrsjö, och räknar upp fler stiltips:
”En annan viktig sak är jackan. Investera i en schysst jacka. Att dra en skidjacka över snygga kostymen förstör hela intrycket.”
”Matcha olika skinnaccessoarer; bälte, väska, handskar och klockarmband ska inte vara exakt likadant, det kan se lite utstuderat koordinerat ut. Men blanda inte brunt och svart. Skinnhandskarna kan vara en mörkare ton, bara du håller dig i samma färgskala.”
”Putsa skorna! Man behöver inte ta det till en absurd nivå men att torka av skorna med en fuktig trasa direkt då man kommit hem är en bra rutin.
”Byxbenen åker upp och ner som tidvattnet, samma som passformen på kavajen. Rent generellt sett så finns det också ett klassiskt herrmode att förhålla sig till. En byxa som ligger ner över skon är inte klassiskt välklätt.”
Gedigen mångsysslare. Oscar Arrsjö, 40, är civilekonomen som beslöt sig för att bli modejournalist. Under de senaste tio åren har han bland annat grundat modemagasinet MAN och webbshopen Frontmen.com, haft ensamrätt på att distribuera tidningar innanför säkerhetskontrollen på Arlanda, fungerat som modeexpert i tv, radio, magasin och dagstidningar samt jobbat som stylist.
”Som stylist jobbar jag med att få män att framstå som mer trovärdiga. Primärt arbetar jag med stil och inte med mode. Inspirationen är en ständigt pågående process. Ser jag en kille med stil på gatan så vänder jag mig om för att kolla vad han har för skor och andra detaljer.”
Vilka är dina stilförebilder?
”Alla klassiska stilikoner. Paul Newman, Steve McQueen, James Dean, Clark Gable, John F. Kennedy. Jag får inspiration från olika nischer. Det är alltid inspirerande att titta på James Bond, om inte annat så genom skurkarna!”
Daniela Andersson text