Jobba är bra, för ung och gammal

Arbete är en av de bästa investeringarna i ditt liv, liksom utbildning och familj.

Det kan inte ifrågasättas att unga människor måste hitta ett jobb så snart det är möjligt eller praktiskt; i dagens samhälle kan du inte leva utan ett jobb – du måste betala dina räkningar. De flesta unga skulle hålla med om att dessa första jobb är viktiga, och rentav spännande. De är början till något intressant, och det är en bra början. Attityder förändras med åldern, och äldre arbetsverksamma söker mera tillfredsställande erfarenheter, även om det fortfarande också handlar om att betala räkningar. Dessa rikare erfarenheter har vanligen anknytning till arbetsplatsen, men också till familjen, till vänner och hobbyer. Vem vill väl uppleva att bli utbränd? Vem vill dö på jobbet bara för pengar eller ställning? Att ha kunskap, god utbildning, vara frisk och medveten om omvärlden hjälper som regel människor att göra de rätta valen.

 

Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans,
infrastruktur och klimatförändring.

Att få betalt för arbete och betala sina räkningar betyder att välfärdstjänsterna kan finansieras. Dessa bastjänster är sådana som behövs för ett bättre liv, och de förklarar explicit varför ett litet land som Finland med vidsträckta skogsområden och en liten befolkning klarar sig bra på dessa konkurrerade globala marknader.

Fler behöver jobba. Men nu är ett av de största problemen i Finland att det inte finns tillräckligt med folk som jobbar. Många bor på fel ort, eller har inte rätt utbildning för att kunna ta emot ett nytt jobb, när de förlorat sitt senaste jobb till följd av ny teknik. Vi har också allt flera pensionärer.

Alltför många har varit arbetslösa alltför länge. De har gett upp hoppet att få jobb, eftersom de inte kan hitta någon som är villig att anställa dem. Handlar det om ålder eller kvalifikationer, eller är det så att äldre personer kostar för mycket jämfört med de yngre? Och antagligen finns det tusentals människor som upplever sitt arbete deprimerande eller helt enkelt för tungt, och blir sjuka eller utbrända.

Vi behöver få mer folk på jobb, för det finns två direkta fördelar för landet varje gång en person inträder eller återinträder på arbetsmarknaden:

Skatteintäkterna kommer att öka.

Denna person har goda utsikter att känna sig lyckligare bara för att han eller hon har ett jobb. Det innebär att färre deprimerade personer sitter hemma – och gör mindre än de skulle vara kapabla till.

Valde kontor framom strand och golf. De flesta av oss skulle utan att tveka hålla med om att en arbetsinsats på kontoret, i fabriken eller på vägen är enda sättet vi kan säkra ett fungerande och hållbart samhälle. Skatterna som betalas av jobbande människor och verksamma företag finansierar utbildning, hälsovård, äldreomsorg och trygghet. Utan dessa bastjänster skulle Finland inte kunna hänga med i spelet på den globala arenan.

I över 44 år har jag haft flera verkligt intressanta jobb i sex olika länder. Inte alla jobb har varit spännande – många av cheferna var förfärliga, och en del kollegor var otrevliga.

Jag gick i pension för sex år sedan som 65-åring och beslöt att det var meningslöst att använda all min tid till att spela golf, sitta på en beach i Portugal, syssla i trädgården eller ta hand om barnbarnen. Jag kom till att det skulle vara intressant att jobba utan en chef eller medhjälpare och började investera i små företag för att hjälpa dem att växa och utvecklas. Jag beslöt också att bli styrelsemedlem vid en skola, och att lära mig mandarinkinesiska genom att göra timtals med läxor hemma varje dag, vilket jag gjort de senaste sex åren. Jag valde också att bli frilansjournalist, och har sedermera beviljats officiell pressackreditering.

Det är toppen att varken ha någon chef eller någon som jobbar för mig. Min långa arbetserfarenhet av att hantera olika utmaningar och tusentals människor betyder att kundkontakter och uppdrag som rådgivare är ett verkligt nöje numera – ingen tvingar mig att göra någonting och jag lyfter samtidigt pension. Jag behöver inte arbeta för pengar, men det är trevligt med extrainkomster, samtidigt som jag har ett aktivare socialt liv med ett brett spektrum olika människor.

Skattesänkning för pensionärer efterlyses. Men det som verkligen retar mig är det faktum att jag betalar högre skatteprocent än tidigare, trots att min pension är mycket lägre än min senaste lön. Regeringen borde överväga en stor procentuell skattesänkning för pensionärer, för detta skulle generera nya skatteinkomster från ett ständigt ökande antal arbetsaktiva pensionärer.

Tro mig, det är stor skillnad på att sitta hemma och titta på fåniga tv-program och att utföra intressant och krävande arbete på ett kontor. Att jobba betyder att du måste gå någonstans, kommunicera med andra och ha ett verkligt, socialt liv.

Jag är villig att slå vad om att det finns tusentals fullt kompetenta pensionärer som skulle älska att jobba och få lite extrainkomster, och att detta skulle bromsa försvagande sjukdomar som sammanhänger med ensamhet och depression, och samtidigt medföra betydande inbesparingar i skattebetalarnas hälsovårdsutgifter.