Jag har just flugit från Thailand där jag har sparat kolidoxid….

Berglins gumma i söndagens SvD har ”oflugit till Thailand ett helt år nu…” och tror sig ha varit med och räddat världen från den ”undergång som är nära”. Jag har gjort tvärtom, just flugit från Thailand och tror mig ha bidragit till att uppskjuta undergången. Under månaden i Thailand drog vi ned inomhustemperaturen i Sverige från 20 till 12 grader, vi körde avsevärt mindre bil och undvek de förrädiska kallstarterna hemma, vi åt betydligt mer hälsosam och närodlad mat och använde färre elektriska apparater. Min summariska kalkyl visar i bästa fall en nettovinst för utsläpp av koldioxid (den behöver dock finslipas ytterligare). Det skulle inte förvåna om de 100 000-tals nordbor som bor en stor del av vinterhalvåret i Thailand på liknande sätt till och med ”går med vinst” när det gäller växthusgaser. Många passar också på att använda den mycket professionella sjukvården i Thailand och därmed minska köerna hemma i Sverige. Före avresan berättade jag om min räknemetod för ett välkänt tidigare språkrör i Miljöpartiet, som blev ganska ställd och flämtade ”du, det där har jag aldrig tänkt på….”.

Berglins gumma i söndagens SvD har ”oflugit till Thailand ett helt år nu…” och tror sig ha varit med och räddat världen från den ”undergång som är nära”.

Jag har gjort tvärtom, just flugit från Thailand och tror mig ha bidragit till att uppskjuta undergången.

Under månaden i Thailand drog vi ned inomhustemperaturen i Sverige från 20 till 12 grader, vi körde avsevärt mindre bil och undvek de förrädiska kallstarterna hemma, vi åt betydligt mer hälsosam och närodlad mat och använde färre elektriska apparater.

Min summariska kalkyl visar i bästa fall en nettovinst för utsläpp av koldioxid (den behöver dock finslipas ytterligare).

Det skulle inte förvåna om de 100 000-tals nordbor som bor en stor del av vinterhalvåret i Thailand på liknande sätt till och med ”går med vinst” när det gäller växthusgaser. Många passar också på att använda den mycket professionella sjukvården i Thailand och därmed minska köerna hemma i Sverige.

Före avresan berättade jag om min räknemetod för ett välkänt tidigare språkrör i Miljöpartiet, som blev ganska ställd och flämtade ”du, det där har jag aldrig tänkt på….”.