Hon väljer ett flexiblare yrkesliv

Tid för barnbarn och resor. Restaurangföretagaren Marja Vaiste i Åbo trappar ner på arbetstakten i februari. Foto: Sören Viktorsson

Uppemot tolv arbetstimmar, sju dagar i veckan, är inget ovanligt för företagaren Marja Vaiste. Med hjälp av de nya pensionsbestämmelserna hoppas hon nu kunna slå av en smula på takten.

Vi träffas på Kafé Helmi i Åbo, som Marja Vaiste arrenderar sedan årsskiftet.

”Jag har ingen företagarbakgrund utan jobbade först i 14 år med marknadsföring och kommunikation på Raisio. Men så startade jag 1996 en egen PR-byrå med som mest två anställda”, berättar hon över en rykande kopp kaffe.

Ett par år senare blev Vaiste erbjuden att starta upp en butik för närproducerad mat intill en herrgård i Tuorla, S:t Karins. När ägarna 2005 drog sig tillbaka fick hon även erbjudande att arrendera ett gästhus i samma område.

”Sedan 2011 arrenderar jag lunchrestaurangen Kaarinan tähti i S:t Karins. Så det kan bli arbetspass på mellan 10 och 12 timmar alla veckodagar”, konstaterar hon.

Tuorlan majatalo Ab är bolaget verksamheten drivs genom och Marja Vaiste har ett tiotal fast anställda medarbetare.

”När det är högsäsong mer än fördubblas antalet och jag står ju då så klart för allas försäkringar och pensionsavgifter”, förklarar hon.

Regleringen tär. Som företagare har hon en lagstadgad FöPL-arbetspensionsförsäkring (se artikel) och den har hon under goda år satt in ganska stora belopp på.

”Inför pensionsreformen har ju även jag fått material hem, men inte hunnit läsa. Så jag gick på Veritas informationsafton i november och fick då höra talas om partiell förtida ålderspension.”

Faktum är att Vaiste då redan hunnit ansöka om deltidspension, enligt de gamla reglerna.

”Men den ansökan tog jag tillbaka. Det nya systemet verkar mycket flexiblare. Till en början tar jag ut 25 procent i förtida pension, med start i februari.”

Även om hon är i prima fysisk form, så sliter företagandet på kropp och själ.

”Det är en väldigt reglerad bransch för sådana som jag. Du kan sälja korv från ett gatukök utan större problem, medan jag måste vara noga med att golvrengöringsmedlet står i rätt skåp vid en hälsoinspektion …”

När Vaiste nu snart förhoppningsvis får lite mer fritid, vet hon exakt vad hon ska göra.

”Som företagare hade jag inte all den tid jag velat för mina egna barn. Nu hoppas jag att kunna få det för mina tre barnbarn. Och så vill jag resa. Sverige är mitt favoritland och på den lilla fritid jag i dag har njuter jag gärna av svenskspråkiga deckare!”

Sören Viktorsson text