"Rätt jämnt mellan Iphone och Lumia 800"

Apples iPhone 4S är aningen mer användarvänlig än Nokias Lumia 800, men skillnaden är inte stor. Det visar en undersökning från Åbo Akademis MediaCity i Vasa.

MediaCitys jämförande undersökning i användarupplevelse visar att även Lumia upplevs positivt av nya användare.

Testpersonerna fick utföra sju likadana uppgifter med vardera telefonen. I tre av uppgifterna upplevde användarna att iPhone var bättre, i tre var Lumia bättre och i ett fall var telefonerna i praktiken lika bra.

iPhone gav ett klart bättre första intryck, medan Lumia tenderade att upplevas positivare för användarna efter hand som de använde den.
Helhetsintrycket blev lite bättre för iPhone. Sju testpersoner sade sig föredra iPhone och tre Lumia.

Undersökningen gjordes genom att ingående studera 10 testpersoners upplevelse av telefonerna med hjälp av bland annat ordskattningar samt fysiologiska reaktioner. Hjärnans reaktioner registrerades med en EEG-hjälm och ögonrörelserna med en ögonrörelsekamera. Ingen av användarna hade tidigare använt en iPhone eller en Windows-telefon. Argumenten till iPhones fördel är att den ser bättre ut och är lättare att använda. Argumenten för Lumia är att den verkar intressantare och är lite annorlunda.

– Det verkar som om iPhonens goda rykte och starka brand även gör att testpersonerna i viss mån förlåter brister och missöden i användningen, säger testdesigner Joachim Högväg på MediaCity i ett pressmeddelande.

Undersökningen gjordes i samarbete med tidningen Talouselämä och refereras i TE 5/2012 som utkom den 3 februari. Hela studien går att läsa på http://www.mediacity.fi