Världens största ufo-arkiv finns i Norrköping. Forum åkte dit för att frossa i handskrivna tefatsobservationer, skakiga videofilmer och tidigare hemligstämplade dokument.
På den molniga himlen brummar ett propellerplan av äldre snitt. Det flyger på låg höjd ovanför våra huvuden för att sedan göra en tvär gir och försvinna bort i fjärran. Själva flackar vi planlöst omkring i ett anonymt hyreshusområde från 1950-talet och letar efter världens största ufo-arkiv.
Trots att vi befinner oss på den korrekta adressen har vi svårt att hitta. Efter några varv runt huset knackar vi på en bakdörr. I en ombonad butikslokal med böcker, tidskrifter och mappar från golv till tak tar Anders Liljegren emot. Han är kaffespeedad. Det är mycket nu. En stor samling bestående av 450 lådor donerad ufo-litteratur har fastnat i London på grund av en kollision i rusningstrafiken. Liljegren har även precis avslutat en intervju med en amerikansk tidning som håller på med en reportageserie om udda arkiv och bibliotek.
Och jo, Arkivet för ufo-forskning, AFU – eller Archives for the unexplained som den drivande stiftelsen planerar att byta namn till – kan med fog räknas som udda.
Biblioteksnördar. Historien om arkivet började 1973 då Anders Liljegren och hans två ufo-frälsta bibliotekarievänner Kjell Jonsson och Håkan Blomqvist bestämde sig för att börja samla ufo-litteratur. Till en början var initiativet mest ett sätt att få egen möjlighet att fördjupa sig i ämnet. Böckerna de skaffade lät de sedan privatpersoner runt om i Sverige låna med post.
Efter något år fick de ta emot en stor donation på 400 böcker från en känd ufolog. Och sedan dess har det bara rullat på. Med åren har inriktningen breddats. I AFU finns vid sidan om ufo-litteraturen även böcker om en rad andra paranormala fenomen.
”Det är därför vi planerar att byta namn”, säger Liljegren och ler.
Arkivet och biblioteket är utspridda i tolv källarlokaler i Norrköpingsstadsdelen Ljura. I samlingarna finns förutom åtskilliga hyllmeter ljud- och videoband drygt 25 600 boktitlar, 70 000 tidskriftsnummer och 250 000 digitaliserade pressklipp från hela världen.
Men inte bara det. Här finns också cirka 20 000 rapporter som gjorts i samband med svenska ufo-observationer, samt liknande nationella rapportarkiv från Danmark, England och Spanien. Liljegren tar ut en vit mapp ur en av de belamrade bokhyllorna och fiskar upp en rapport författad av en kvinna som sett ett grått, snurrande, diskusformat föremål som svävat ovanför hennes bil.
Liljegrens kollega Johan Gustavsson, som sitter försjunken framför en dator, är anställd som utredare på AFU och granskar, på uppdrag av riksorganisationen UFO-Sverige, alla de cirka 250 ufo-observationer som kommer in varje år.
”Till min hjälp har jag fältundersökare, men också satellitprogram, kartor och primärradar. Ofta rör det sig om flygplan, satelliter eller svävande lyktor. Bara enstaka rapporter får en ufo-stämpel”, säger Gustavsson.
Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!
Johan Joelsson text
Jonatan Jacobsson foto