Hammaren och skäran tillbaka i Portugals valrörelse

Portugal val

För 40 år sedan  var jag utsänd av Dagens Nyheter för att försöka skildra Portugals ekonomi i fritt fall under den kommunistiske regeringschefen Vasco Goncalves. Det var drygt ett år efter nejlikerevolutionen 25 april 1974.

Goncalves försökte sig på att förstatliga banker och försäkringsbolag samt andra attacker mot kapitalismen, med folkligt stöd åtminstone i de ständiga gatudemonstrationerna.

När jag i veckan vandrade omkring i ett charmigt Lissabon fann jag ljusblå vimplar och flaggor på mängder med lyktstolparna längs de centrala gatorna med texten PCP, det portugisiska kommunistpartiet med Hammaren och Skäran. Det var en symbol som också svenska VPK, numera Vänsterpartiet, använt in i modern tid och är att jämföra nazisternas hakkors – båda väcker avsky världen över och påminner om förtryck, slaveri, massmord och rasism när vi går tillbaka till rötterna.

Inför valet 4 oktober samverkar portugisiska kommunistpartiet med De Gröna Ecologisterna, de har 14 respektive 2 mandat i det avgående parlamentet, ett annat vänsterblock har 8 av de totalt 230 mandaten.  Största partiet Socialdemokraterna, som trots namnet är borgerligt liberalt, regerar tillsammans med konservativa PP, People´s Party.

Oppositionspartiet PS, Socialisterna, leder över regeringspartierna enligt olika opinionsundersökningar. Men tidigare partiledaren José Socrates, regeringschef 2005-11 och välkänd på EU:s toppmöten, har anhållits misstänkt för svindel, korruption och skattebedrägeri. Han nekar men det har skapat stora problem för partiet sedan det avslöjades i valrörelsens upptakt.

Portugals ekonomi är fortfarande skör men på bättringsvägen efter de åtstramningar som skett, sämre pensioner, längre arbetstid, nedskärningar av offentliga sektorn. Arbetslösheten är hög men har minskat en del, mest till följd av emigrationen till främst Storbritannien men också till tidigare kolonier, oljelandet Angola,  Mocambique och Brasilien. Under 2013 flyttade hela 100 000 portugiser utomlands av de totalt ca 10,5 miljonerna.

När jag vid ett besök förra året mötte en ingenjör på en konsultfirma med hundra anställda hade just hans företag blivit uppköpt av angoleser.