Grunda aktiebolag – på webben

 

Skatteförvaltningen och Patent- och registerstyrelsen har startat en ny e-tjänst för den som tänker starta ett aktiebolag.

Tjänsten kan också användas av representanter eller ombud till dem som startar företag, såsom bokförings- och advokatbyråer. Den har samma informationsinnehåll som etableringspaketet i pappersform.

Den som loggar in i tjänsten måste ha en finländsk personbeteckning och nätbankskoder. Det samma krävs för att elektroniskt underteckna avtalet om bolagsbildning.
Utifrån de uppgifter som kunden har angett skapar tjänsten ett avtal om bolagsbildning och en bolagsordning för aktiebolaget. Samtidigt kan kunden anmäla sig till Skatteförvaltningens register och ange de uppgifter som behövs för att fastställa förskottsskatt. Kunden får omedelbart ett registreringsnummer för anmälan och ett FO-nummer för företaget efter att han eller hon har undertecknat anmälan elektroniskt och betalat behandlingsavgiften.
Det går snabbare om kunden redan vid inlämnandet av den elektroniska anmälan vet firmanamnet, branschen, räkenskapsperioden, hemorten samt eventuella bifirmor och deras branscher.
Läs mer om tjänsten på PRS’ webbplats.