Finländarna placerar mest i aktier

Ungefär 87 procent av finländarnas sparande är koncentrerat till aktier. Kontanter står för 13 procent medan fondernas andel är endast 0,4 procent.

De populäraste aktierna bland finländarna är Nokia, Fortum och Sampo. Uppgifterna framgår av en undersökning som nätmäklarfirman Nordnet har gjort genom att analysera innehållet i kundernas placeringsportföljer. Nordnet har sammanlagt cirka 405.000 kundkonton, varav drygt 80.000 i Finland.

Sverige är överlägsen etta när det gäller placeringar i fonder. Fonderna står för 28 procent av svenskarnas sparande, jämfört med 9 procent för Norge och Danmark och 0,4 procent för Finland.

Norrmännen och danskarna är ivrigare att ta risker i sina placeringar än svenskarna och finländarna. Drygt 6 procent av norrmännen och danskarna har tagit lån för att finansiera sina placeringar medan motsvarande siffra för finländarnas och svenskarnas del är drygt 3 procent.
De populäraste utländska aktierna bland Nordnets finska kunder är danska vindkraftsbolaget Vestas, norska gruv- och metallbolaget Nordic Mining och amerikanska Bank of America. 14 procent av de finska kundernas aktieaffärer gäller bolag som är noterade på utländska börser.

Statistik från Finansbranschens Centralförbund visar att 800.000 hushåll i Finland äger fondandelar. Hushållens sammanlagda ägande i placeringsfonder uppgår till ungefär 21 miljarder euro, vilket motsvarar 37,5 procent av det totala fondkapitalet i Finland.

Patrik Lindfors