Fingerfärdig stressmätare

Ring som håller koll på stressnivåerna.

”Hur mår du?” ”Vänta, jag ska kolla appen.” ”Hur sov du i natt?” ”Ett ögonblick, jag ska ladda över infon.”

Vi är inte där än. Men teknikskeptiker ser en risk att vi utlokaliserar vår uppfattning om hur vi mår till all världens grunkor och appar. Vi andra passar under tiden på att använda dessa instrument för att lära känna oss själva lite bättre.

En stressblomma som appen Moodmetric ritat upp.

En stressblomma som appen Moodmetric ritat upp.

Moodmetric till exempel. Det är en ring som håller koll på dina stressnivåer. En biosensor mäter hudkonduktansen, det vill säga kroppens förmåga att leda ström. Då man är stressad svettas man, och då leder huden mera ström. Mobil­appen visar stressnivåerna i realtid, man får alltså direkt feedback på om mindfulnessövningen eller lunchpromenaden hade önskad effekt. Appen ritar stressblommor som gör det lätt att överblicka stress­nivåerna under dagen. Ju mera rött desto mera stress – eller engagemang. Ringen skiljer inte på positiv eller negativ stress, lika lite som kroppen gör det. Också efter att man gjort nåt roligt behövs återhämtning. Efter en veckas test på en småbarnsförälders finger är det intressant att inse att de rödaste dagarna är hemmadagarna. Det är inte inbillning, även fysiologiskt sett kommer man till jobbet och får vila ut.

Med ringen kan man även följa med om sömnen erbjuder den återhämtning kroppen behöver. Så länge en har möjlighet att återhämta sig mellan varven är det okej med höga stressnivåer ibland.

Ringen har funnits ett år på marknaden, men känns fortfarande som en prototyp. Den är tillverkad av 3D-printad plast som inte tål vatten, utseendet har kanske inte haft högsta prioritet och ringen ryms inte in i en läderhandske. Det Tammerforsbaserade startup-företaget Vigofere som står bakom Moodmetric uppger att de hittills satsat mest på noggranna mätresultat, men så fort finansieringen är fixad ligger fokus på material och estetik. Ringen används främst i forskning och bland företag som till exempel vill följa med hur ett byte till kontorslandskap påverkar personalens stressnivåer.

Moodmetric

Vad: Ring som mäter stress.

Batteritid: Cirka 30 timmar.

Appen: Moodmetric finns gratis till Iphone och Ipad (iOS 8 eller nyare), kommer till Android i januari 2017.

Pris: 229 euro.

Heidi Furu text