Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, är företrädare för landets alla advokater, 5 681 vid årsskiftet, ökning mer än 60 procent under 2000-talet. Ibland kritiseras hon av en del medlemmar för att hon är alltför politisk, dock inte partipolitisk utan i frågor som gäller mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, mm.
Men i torsdags kväll på The Anna Lindh Lecture, arrangerad av bl a Raoul Wallenberg-institutet fick hon kraftiga ovationer från juridikprofessorer, advokater, åklagare och studenter i en fullsatt aula i Lunds universitet när hon talade över ämnet: Kan Business möta utmaningen från Human Rights ?
Föredraget svepte över stora övergripande frågor parat med konkreta exempel med namn på företag och företeelser, utmärkt pedagogik.
Jag plockar ut några tankeväckande:
I listan över världens 15 största budgetar i pengar räknat finns sex stater och nio multinationella företag. Tendensen är att de sistnämnda ökar snabbare.
Om vapenindustrin: Sveriges export till Saudiarabien av radarsystem (Ericsson) har skapat ”deep problems” med hänsyn till mänskliga rättigheter och nya krigssituationer.
Om USA inte hade invaderat Irak hade världen troligen sett helt annorlunda ut idag.
Javisst, men min kommentar så här i efterhand: Det sistnämnda hade krävt ett helt seminarium om den fråga inför framtiden som inte har något svaren parallell till Irak – borde västvärlden idag inrikta sig på att röja Assad i Syrien personligen ur världen, fortsätta som nu med begränsat stöd till rebellerna, eller dra sig ur ? Vilken metod minskar det mänskliga lidandet i störst utsträckning ?