Heidi Schauman, 37, tog i november över som chefsekonom för Aktia efter Anssi Rantala som har utnämnts till medlem av koncernledningen. Hon handplockades till Aktia från ett jobb som ekonomisk expert och analytiker på Nordea, en bank hon hann arbeta mindre än ett år på. Innan det jobbade hon åtta år som nationalekonom på Finlands bank.
Varför flyttade du till Aktia som är en klart mindre bank än Nordea?
Att vara chefsekonom på Aktia är ett klart steg uppåt i karriären jämfört med att vara en vanlig analytiker i en stor bank. Jag vill delta i den ekonomiska debatten i Finland och tycker om att ha ett helhetsansvar. I det här jobbet får jag utan överrock forma min egen syn på den ekonomiska utvecklingen. När Anssi Rantala ringde upp mig och frågade om jag skulle vara intresserad av att ta över efter honom som chefsekonom behövde jag inte lång betänketid.
Vad innebär jobbet som Aktias chefsekonom?
Min uppgift är att delta i den ekonomiska debatten på ett konstruktivt sätt. Det går inte att upprepa tomma floskler utan jag måste komma med egna, väl underbyggda åsikter och kommunicera dem såväl internt som med våra kunder och med pressen.
Några dagar innan det här numret av Forum utkommer presenterar du din första ekonomiska översikt i egenskap av Aktias chefsekonom. Vad tror du om utvecklingen?
Min styrka är att jag kan de internationella trenderna och har kompetens att sätta in följderna av dem i vår vardag i Finland. Sen gäller det att kommunicera analyserna på ett förståeligt sätt. Något riktigt överraskande har inte hänt i Finlands ekonomi den senaste tiden och ännu har inga egentliga reformer genomförts som lättar på kostnadsstrukturen i landet. I år väntar jag därför nolltillväxt och nästa år lite plus. Men det blir nog ingen stor vändning inom den närmaste framtiden. Ingenting verkar riktigt gå Finlands väg just nu.
Vilka är de stora utmaningarna för Finlands framtid?
Bristen på idéer är inget problem i Finland men om de som sitter på pengarna inte tror på framtiden sätts det lock på investeringarna. Regeringen kunde kommunicera svåra åtgärder på ett positivare sätt och inte bara använda piskan.
Hur bedömer du chanserna att handeln med Ryssland repar sig?
Det finns ingen orsak tro att Ryssland återhämtar sig inom de närmaste åren. Landet har ofördelaktig åldersstruktur och den ryska tillväxten i början på 2000-talet var exceptionell. Kombinerat med de ekonomiska sanktionerna innebär det att vår export till Ryssland inte i första taget ökar radikalt. I dagens läge är USA en viktigare exportmarknad än Ryssland.
Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!
Bo Ingves text
Hannes Victorzon foto