Ekonomen på catwalken

Finansproffset som sadlade om. Kjell Sundström lämnade en lång bana i finansvärlden och som skattmästare vid Stiftelsen för Åbo Akademi för att se över strategin i modeföretaget Seppälä.
Kjell Sundström lämnade Stiftelsen för Åbo Akademi för att hjälpa Stockmann omforma strategin. En åtgärd var att sälja modehuset Seppälä. Där deltar han som styrelseproffs i omstruktureringen och går in som delägare.

Det tycks vara på modet att tidigare internationella bankirer ger sig in i modebranschen i Finland. Men där Frank Svenfelt (se Forum 9/2015) investerade i modeföretaget Samuji och flyttade tillbaka till Finland från Dubai, arbetade Kjell Sundström 10 år som skattmästare vid Stiftelsen för Åbo Akademi innan han tog steget in i modevärlden.

Kanske det är halvåret på Seppälä som skapat scenvana, för det är en avslappnad Sundström som kommer till fotostudion en kulen novemberdag.

Enligt fotografens direktiv är han klädd i svart kostymrock med svart t-skjorta under. Fotografen bygger med rörliga lampor upp ljuseffekter kring Sundström, som tålmodigt håller positionen framför kameran för att inte sudda till bilderna som tas med lång slutartid.

”Det har varit ett intressant halvår för mig då jag lärt mig hur saker görs i modebranschen. Det motsvarar ingenting av det jag gjort tidigare”, säger Sundström.

Byggmästare. Det första egentliga jobbet efter ekonomie magister examen vid Åbo Akademi 1985 fick Sundström på Postbankens avdelning för internationell kapitalmarknad. Enligt hans ord var det en ’liten spännande avdelning’ som gav ett kontaktnät i bankvärldens huvudstäder Frankfurt, Zürich, London och New York.

”Praktik utomlands var nämligen en del av inlärningen. Arbetet bekräftade att jag var på rätt väg.”

Arbetet blev extra intressant därför att placeringsfonder blev tillåtna i Finland under Sundströms tid på Postbanken.

”Jag blev projektledare för att starta upp ett utländskt fondbolag för banken i Luxemburg, som var ett fondcentrum med en lagstiftning som lämpade sig väl för placeringsfonder. Det var alltså inte för skatternas skull bolaget grundades där, utan för fondlagstiftningens skull.”

Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!

Bo Ingves text
Karl Vilhjálmsson
foto