Henric Borgströms börskrönika publicerad i Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland (Västernorrlands Allehanda/Nya Norrland), Örnsköldsviks Allehanda, Jönköpings-Posten, m fl, om hur
SCA-ledningen och topparna i Miljöpartiet är samma andas barn när det gäller att hålla tjusiga tal om hållbarhet, men är betydligt värre miljömarodörer än folk de talar till.
Det är lustigt att börsvärdena knappast tar stryk i bolag som råkar ut för skandaler, exempelvis i SCA där ledningen och framför allt VD:n Jan Johansson tycks åka omkring i bolagets eget jetplan för många miljoner kronor till orter där det finns reguljärflyg. Han förorsakar därmed miljöskador i ett företag som i många sammanhang skryter med ”hållbarhet”.
SCA:s börskurs har under denna vecka rentav stigit några tiondels procent när Svenska Dagbladet haft en följetong om hur ledningen slösat i en omfattning som man inte trodde var möjligt. Eftersom det sker i ett bolag som varit framgångsrikt på senare år utropade en aktieintresserad person:
”Alla direktörer med hybris ska väck.” Det speglar uppenbarligen många småaktieägares inställning medan de stora kapitalförvaltarna och analytikerna som så ofta vänder bort blicken vid skandaler och istället dyker ned i p/e och andra nyckeltal.
Pinsamt nog satt Johanssons ordförande Sverker Martin-Löf , tongivande i landets näst största företagssfär Industrivärden-Handelsbanken-SCA, samtidigt i TV:s nyhetsprogram och kritiserade regeringen för att den inte var tillräckligt näringslivsvänlig nu när Miljöpartiet fått inträde.
Visst finns samma dubbelmoral i politiken som på högsta nivån i näringslivet som när vice statsministern Åsa Romson, tillika miljöminister, slarvar med giftiga båtfärger i känsliga vatten. Just i Miljöpartiet ska gamla synder förlåtas som när Romson sedan till sin egen statssekreterare utnämnt Yvonne Ruwaida. Hon fick sitt publika genombrott för femton år sedan när hon åkte taxi på Riksdagens bekostnad för 70 000 kronor och skyllde på hög arbetsbelastning och slarvade med Riksdagens betalkort för betydligt mer.
Det vore intressant att se SCA-chefen och MP-statssekreteraren i miljöfrågor på nästa stora konferens lovsjunga nutidens modeord hållbarhet.
Aktiekursen i SCA noterade efter Johansson första VD-år bottennivån cirka 60 kr, steg sedan fortlöpande till högst 203 kr i slutet av januari när den klassiska skogsindustrin förvandlade sig till ett hygienföretag med skogsråvara som bas. Kursen har sjunkit 15 procent sedan dess. Frågan är nu hur VD och övriga ledningen ska kunna predika kostnadsmedvetande nedåt i organisationen.
Bolagsbevakaren i Aktiespararna kräver svar på den rad frågor som Svenska Dagbladet ställt. Det blir också intressant att följa vad SCA:s egna revisorer kommer fram till, de är i praktiken utByggföretaget Skanska i samma sfär har i veckan också blivit nedsmetat i en brasiliansk mutaffär vid byggande av bland annat gasledning i den känsliga Amazonasskogen, ”världens lunga”. Även häsedda av den handfull direktörer som styr Handelsbankssfären via korsägande och stiftelser. Denna grupp direktörer förnyar sig själv, Jan Johansson är ett av de senaste tillskotten med styrelseuppdrag i Handelsbanken och SSAB.