Det våras i Helsingfors

webb_wc1
Restaurangscenen i Helsingfors växer så det knakar. Och nu är det små kvarterskrogar och stenfotslokaler som gäller.

Bland vårens nykomlingar finns bland annat en nordisk finkrog, en vass cocktailbar och etnisk mat från Mexico, Israel och Hawaii. Spis på Kaserngatan är vårens främsta tillskott beträffande maten. I den lilla lokalen ett stenkast från Kaserntorget serverar krögaren Jani Kinanen och köksmästaren Jaakko Kinnunen en personlig och snäv meny med fokus på nordiska smaker. Salen är spartanskt inredd och charmar inte vid första mötet, men den personliga helheten övertygar redan efter några månaders verksamhet. Duon, som är bekant från Restaurant Brasa på Kullo Golf nära Borgå, bjuder på råvarubaserade rätter, till exempel i en rotfruktsrätt där det bästa ur svartrotens, persiljans och palsternackans sötma kombineras med riven lakritsrot. En trio på nötkött är mer rustik med vitlök, kål och tre olika styckningsdetaljer. Dryckesvalen på Spis tjänar också en eloge: en kort lista med högst personliga naturviner och öl från nordiska mikrobryggerier som med finess paras ihop med maten.

Jaakko Kinnunen, Spis

Jaakko Kinnunen, Spis.

De etniska köken släpar fortfarande efter i Helsingfors, och standarden och utbudet på bland andra våra franska, kinesiska och afrikanska restauranger är närmast pinsam. Men under vintern har en bättring skett, med några etniska ljusglimtar. Klarast skiner mexikanska La Patrona på Annegatan, där kocken Manuel Torchio och Karina Paakki bjuder på ett vimmel av mexikansk mat, dryck och musik. Betjäningen är till största del mexikansk och efter en iskall Margarita och en skål nyfriterade tortillas med färsk guacamole börjar smakresan med korianderkryddad ceviche, mjuka majstacos med rivet griskött och en syndigt krämig flantårta på kondenserad mjölk.

Bland de mindre sannolika nya etniska smakupplevelserna är den hawaiianska maten på Hoku mitt i Rödbergen. I den kala och sparsamt inredda salen serverar kocken och krögaren Ryan Shibuya ett lyckat urval hawaiianska rätter, av vilka en stor del är japanskinspirerade. Den prisvärda lunchen ger prov på de exotiska smakerna, med bland annat sobanudlar med jätteräkor, koriander och syrade kimchigrönsaker för under en tia. Ännu ett bra bevis på Rödbergens potential som ny spelplan för krögare.

Också bland snabbmaten har vi fått nykomlingar. Efter ett långt dödläge har en del riktiga, köttiga hamburgare börjat dyka upp på bland annat Lupolo, Scandic Marski och Brasserie Kämp. På Robertsgatan har vi äntligen fått en riktig falafelbar som serverar de nyfriterade, knapriga kikärtsbullarna med fräscha grönsaker och kryddiga tillbehör. Bland krögaren Doron Karavanis bravurer finns Sabich, ett irakiskt-judisk frukostpitabröd med stekt äggplanta, hårdkokt ägg, grönsaker och chili. Missa inte heller en skål mild hummus med tahini. Räkna med kö under lunchtid och på småtimmarna.

Falafel Fafa’s

Färsk falafel på Fafa’s.

Att det inte längre finns någon som helst orsak att dricka dåliga cocktails i Helsingfors bekräftar nya cocktailbaren Liberty or Death vid Dianaparken. Den mysigt inredda lilla baren tar intryck från Londons och New Yorks speakeasy-barer. LD:s cocktailstil är klassisk men samtidigt experimentell, med en hel del bourbon, gin och bitters som smakbas. Bland signaturcocktailarna finns Akogare, en blandning av Jim Beam rye, citronjuice, ingefärssirap och svart te. En välbalanserad och elegant cocktail som lyfter fram den amerikanska rågwhiskeyns finaste egenskaper som cocktailingrediens.

Men inte nog med detta. Sommarens stora nyhet på krogfronten blir öppningen av Boulevard Social på Bulevarden 6, granne med Hotel Klaus K. Denna gång lämnar kockkrögarna Tomi Björck och Matti Wikberg sitt framgångsrika asiatiska kök, bekant från Gaijin och Farang, och satsar på smaker från östra Medelhavet, Libanon och Nordafrika. Köksmästare blir Top Chef-kända Kristian Perkola. WC tippar på ännu en fullbokad restaurang.
Kenneth Nars, text
Anton Sucksdorff, foto

Kenneth Nars skriver om trender i restaurangvärlden och ger tips om kulinariska upplevelser i när och i fjärran.