Carnegiekraschen – tvist om boktitel

Boken om Carnegiekraschen 2008 som ledde till att staten tvångsövertog banken och sålde den vidare till riskkapitalbolagen Altor och Bure presenterades i det traditionstyngda Tänstickspalatset på Västra Trädgårdsgatan mitt emot NK i Stockholm igår kväll, för övrigt det palats som en av världens genom tiderna mest kända finansmän Ivar Kreuger byggde på 1920-talet.

På scenen författaren Dagens Industris Karolina Palutko Macéus och förläggaren Bertil Ekerlid. De beskrev boken som lättläst för en bredare publik och det får jag hålla med om, dessutom rafflande. Men man bör nog vara extremt intresserad av finansvärldens inre liv för orka hänga med i hur olika finansakrobater agerade och vad de sade till varandra.

Jag ställde frågan om bokens titel verkligen stämmer eller är fejk för att sälja mer: ”Det är jag som äger Carnegie”, som riksgäldsdirektör Bo Lundgren (skatteminister i Carl Bildts regering 1991-94) påstods ha sagt när han försökte komma in i banken i sällskap med tillträdande styrelseordföranden i banken Peter Norman, idag finansmarknadsminister.

Säkerhetsvakterna stoppade dem, de kände nämligen inte igen någon av de båda herrarna.

På min fråga inför hundratalet närvarande med anknytning till finansbranschen svarade både författare och förläggare att det står i boken. Javisst, sidan 353:

” Bo Lundgren förnekar inte idag INNEBÖRDEN även om han hävdar att orden KANSKE föll något annorlunda.”

Men när jag träffade Lundgren dagarna före mötet hävdade han bestämt att han sagt det mer modesta ”Vi har tagit över banken”, han är angelägen om att författare och förlag citerar korrekt. Men förlaget har enligt Lundgren valt en klatschigare titel än verkligheten, han vill att historieskrivningen ska vara korrekt.

Viktigt eller oviktigt ?

Tvisten säger mest om hur journalister vanligen hanterar mothugg och talar om INNEBÖRDEN istället för att kolla upp de ord som verkligen fälldes och som rimligen finns i arkivet från den TV-inspelning som gjordes vid tillfället. Noga med andras ord, inte lika mycket med de egna, en vanlig åkomma i branschen.

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>