Borde tänkt efter om Bildt i styrelsen

Ian Lundin i det omdiskuterade Lundin Petroleum talade på Studentaftonen inför cirka 150 åhörare på Stadshallen i Lund, flyttad från AF på grund av den stundande Lundakarnevalen.

Lundin har bott utomlands under större delen av livet, läser aldrig böcker på svenska som han dock talar utan brytning blandat med engelska uttryck i nästan varje mening. Han verkade förvånande otränad i att svara på frågor om oljebolagets tidigare kontroversiella verksamhet i nordöstra Afrika liksom på oljeförbränningens inverkan på miljön.

Jag frågade Lundin om han ångrar att han tog med Carl Bildt i styrelsen för Lundin Oil (2000-2006) med tanke på det blåsväder som både Bildt och företaget hamnade i på grund av verksamheten i Ogaden, omstritt område på gränsen mellan Etiopien och Somalia.

Dessutom om vad han vet om Torbjörn Törnqvist i det schweiziska oljebolaget Gunvor Group och dennes relation till Putin och hans omgivande oligarker.

Ian Lundin svarade att Bildt varit en stor tillgång med sina kunskaper, men när han nu i efterhand ser på diskussionen kring Bildts engagemang borde Lundin tänkt efter två gånger, sade han.

Lundin sade att han varit nära granne till Törnqvist i Geneve och att de har/haft affärer tillsammans i ett oljeprojekt i Kaspiska havet, men han tror inte på uppgifterna om att Putin skulle ha ett finger med i Gunvors affärer. (Fyndigheten heter Lagansky där svenskarna nu planerar sälja en del till ryska Rosneft).

Oligarkerna runt Putin ? Jo, visst hade Gunvor nyligen köpt en aktiepost av ryssen Timchenko, vilket Lundin dock inte hade någon åsikt om. (Försäljningen var ett uppenbart försök att undkomma amerikanska sanktioner. Lundin måste sannolikt vara försiktig i sina uttalanden eftersom hans bolag finns kvar med oljeverksamhet i Ryssland).

Ian Lundin läser som nämnts inte böcker på svenska, men det han fått berättat om boken av Schibbye/Persson om 438 dagar i etiopiskt fängelse. Men det han fått berättat om den hade fått honom att uppskatta de båda svenska journalisterna vilja att åka till Etiopien och se med egna ögon, sade Ian Lundin.

Flera av det femtontal studenter som ställde frågor var teknologer som undrade hur det är att arbeta i oljebranschen.

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>