Blåst i Almedalen

Åkte på en blåsning i Almedalen när jag trodde mig ha hittat ytterligare en spricka i den rödgröna regeringen. Detta sedan Stefan Löfven på olika sportsidor uttalat sin stora uppskattning för den nyligen avlidne motorcrossmästaren Håkan Carlqvist, hur det hade varit ”rent magiskt” att se honom köra vid olika tillfällen.

När Gustav Fridolin drog Miljöpartiets program för att stimulera svenska folket att cykla i större utsträckning frågade jag hur han ser på att regeringschefen är en varm anhängare av motorsport.

-Så Miljöpartiet är inte kritiskt till motorsport ?

-Nej, vi har till och med sponsrat speedway !

Mina illusioner försvann. Jag har för många år sedan gjort TV-reportage bakom kulisserna på en Formel 1-tävling och upplevt rusande motorer till förbannelse. Bilindustrin försvarar sig med att motorer måste testas under extrema förhållanden för att kunna förbättras.

Jag har frågat runt om det verkligen stämmer. Testverktyg i verkstäderna plus normal landsvägskörning är fullt tillräcklig. Det handlar istället om att motorsporten är enormt populär, F 1 och andra varianter av tjutande motorer drar mer folk än andra sporter.

Miljöpartiet som sponsor till speedway – ren populism, trodde jag. Men Fridolin anser att partiet ändå gör en insats för miljön inom motortävlingar. Speedway finns och då är det bättre att förarna använder biobränslet metanol.

div{float:left;margin-right:10px;}
div.wpmrec2x div.u > div:nth-child(3n){margin-right:0px;}
]]>

Annonser