Ekonomistudenters drömarbetsgivare

Google, Ikea och H & M toppar listan över ekonomistudenternas drömarbetsgivare, därefter revisionsbyråerna EY och PwC, enligt annonsbilagen Framtidsföretagen i SvD.

Industrin kommer långt ned: Volvo Lastvagnar (börsbolaget) plats 23,  VW 29, Volvo Personvagnar 37,  ABB 42, och Ericsson 46.

När jag läste ekonomi i Lund på 1960-talet ville de duktigaste studenterna till industrin, även om de fick flytta till Västerås, Sundsvall eller Perstorp. En enda studiekamrat började på sparbank. Idag tillhör de fyra storbankerna de mest attraktiva:  Swedbank plats 6, Handelsbanken 7, SEB 9 och Nordea 10.

På 1960-talet och ett par årtionden därefter sökte sig också många jurister till industrin, inte ett enda industriföretag finns nu med bland de 50 mest attraktiva arbetsgivarna. UD toppar listan idag, åklagarmyndigheten finns på 3:e plats. Bland samhällsvetarna FN plats 1, UD 2 och Polisen 3, inte heller här en enda industri bland de 50 första.

Trenden är att industriföretagen alltmer kommer att styras av ingenjörer i framtiden, inget fel i det. Men trist är att så många andra högre utbildade  uppenbarligen tagit intryck av alla de politiker, nationalekonomer och journalister som oupphörligen talar om att tjänstesektorn är framtiden.

Följaktligen placerar sig ICA bland ekonomerna på plats 33 före Volvo Pv, ABB och Ericsson.

Min käpphäst i tal och skrift är: Värna om industrin som är den störste köparen av kvalificerade tjänster.

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>