Alliansen och dess tre tidigare regeringsperioder

      För  ett år sedan ledde jag en diskussion i en fullsatt Riksdagens förstakammarsal om lärdomar av tre tidigare borgerliga regeringsinnehav: 1976-82 under Fälldin/Ullsten, 1991-94 Bildt och 2006-14 Reinfeldt. Fyra ledande politiker från dessa regeringar inledde: Fredrik Reinfeldt (m), Maud Olofsson (c), Bengt Westerberg (fp/lib) och Stefan Attefall (kd).

Därefter kommenterade 2016 års partiledare vad som sagts. Det var svårt att urskilja olika uppfattningar, de åtta var i stort sett ense om vad som varit bra och mindre bra i den ekonomiska politiken under deras tidigare regeringar.

Att de fyra borgerliga partierna i opposition idag har lite olika uppfattningar i vissa frågor är inte särskilt märkligt. Vid en eventuell valseger om knappt nio månader (9 september) kommer de självklart vara överens. Men medierna är mer intresserade av regeringsfrågan, vem ska regera med vem och samtidigt ta stöd av ytterpartierna. Detta går inte att svara på förrän vi har valresultatet.

Trots det saggar de politiska reportrarna om regeringsfrågan, om och om igen. Den som hör sig för bland väljarna får snart klart för sig att försvinnande få anser den vara viktigast redan idag.

Intresserade av ekonomisk politik, särskilt krishantering, med tålamod i knappt två timmar kan gå in på Youtube.com och lyssna:

Alliansseminarium den 12 december 2016

 

Annonser