Fröet till vertikal odling såddes för många år sedan, men det är nu som marknaden börjar växa. Framsteg inom robotik och den ökande befolkningen får livsmedelsindustrin att odla industriellt inne i städerna.
Jorden väntas år 2050 ha nio miljarder invånare. Detta samtidigt som antalet hektar för jordbruk krymper. Idén att i stället för att bara odla på jordytan börja plantera på höjden är lite mer än två årtionden gammal. Men först nu börjar vertikalt jordbruk ta fart – i USA och världen över.
I Newark, New Jersey, på andra sidan Hudsonfloden från Manhattan, har Aerofarms en av de största anläggningarna för vertikal odling. Byggnaderna omfattar 8 000 kvadratmeter och har rests där ett gammalt stålverk fanns förut. Inne i byggnaderna finns rad efter rad av odlade grönsaker – i tolv våningar, samtliga belysta av specialkonstruerade LED-ljus för maximala växtförhållanden.
Odlar inte i jord. Plantorna besprutas i stället med en fuktig gödningslösning som använder 90 procent mindre vatten än traditionellt jordbruk. Vertikalt jordbruk sker i en kontrollerad miljö. Eftersom odlingen oftast sker inomhus utsätts grödorna inte för externa angrepp. Torka och översvämning är inga problem, plantorna ansätts inte heller av skadedjur vilket i sin tur eliminerar behovet av bekämpningsmedel.
Leif Bergström text
Läs hela artikeln i papperstidningen.