Usel journalistik (31) Förbud mot opinionsundersökning

En handfull östgötska socialdemokratiska riksdagsledamöter vill i en motion förbjuda publicering av opinionsundersökningar nära inpå val och har fått stöd av en och annan ”liberal publicist”. Ledamöternas främsta argument är att partier som ligger under 4 procentspärren kan bli hjälpta över den. Tänk tanken att (S) med tidigare stöd av (C)-ledamöter skulle ha stoppat MP och KD från att bli återvalda och L slås ut från både EU-parlamentet och Riksdagen via förbud mot det fria ordet. Och tänk att nedanstående S-ledamöter med tidigare helt vanliga jobb lyckas stoppa sina väljare i Östergötland från att bli informerade om svängningarna i opinionen, såväl tillförlitliga som otillförlitliga. Teresa Carvalho, informatör på Riksbyggen, Norrköping Eva Lindh, skolkurator, Linköping Johan Andersson, underskötare, Motala Johan Löfstrand, statistiker, Linköping Mattias Ottosson, inget angivet civilt yrke, justitie- och försvarsutskottet, EU-nämnden, suppleant Natos parlamentariska församling. Just östgötska politiker verkar ha pippi på att försöka förbjuda obekväm journalistik, centerpartisterna Staffan Danielsson, lantbrukare, Linköping och västgötakollegan Maria Kornevik, familjeterapeut i Härryda, lade 2010 fram en liknande motion. Turligt nog för den fria debatten blev det avslag på att ta det första steget mot snöpning av den politiska journalistiken. Flera länder i Europa har sådana lagar, Ungern fortsätter att ta steg efter steg bland förbuden. Det minst dåliga argumentet kom från chefredaktör Daniel Nordström på liberala VLT och Norrtelje Tidning inom Mittmedia som meddelat att han slutar publicera opinionsmätningar för att ”de helt enkelt inte går att lita på”. Botemedlet borde ju då vara att lyfta fram hur många/få som svarat och på vilket sätt mätningarna görs istället för att undanhålla dem från läsekretsen. En mer liberal kollega till Nordström, politisk redaktör Marcus Bohlin på Sundsvalls Tidning, skrev sarkastiskt på ledarplats apropå att lita till: Ska du förbjuda väderleksprognosen också, chefredaktör´n ? En travesti på den ledande moderatpolitikern i Stockholm Joakim Larsson som i valrörelsen sade till protesterande mot nya Nobelhuset: Gillar ni inte det, så röstar på ett annat parti. Sagt och gjort, moderaterna förlorade en tredjedel av sina röster i valkretsen. Och Stockholms moderatordförande tvingades skrota sin plan för skräckbygget för att kunna vara kvar vid makten. Chefredaktören på två liberala tidningar traskar nu efter: Accepterar ni eller rentav gillar ni att läsa om opinionsundersökningar, läs andra tidningar.

En handfull östgötska socialdemokratiska riksdagsledamöter vill i en motion förbjuda publicering av opinionsundersökningar nära inpå val och har fått stöd av en och annan ”liberal publicist”. Ledamöternas främsta argument är att partier som ligger under 4 procentspärren kan bli hjälpta över den.

Tänk tanken att (S) med tidigare stöd av (C)-ledamöter skulle ha stoppat MP och KD från att bli återvalda och L slås ut från både EU-parlamentet och Riksdagen via förbud mot det fria ordet.

Och tänk att nedanstående S-ledamöter med tidigare helt vanliga jobb lyckas stoppa sina väljare i Östergötland från att bli informerade om svängningarna i opinionen, såväl tillförlitliga som otillförlitliga.

Teresa Carvalho, informatör på Riksbyggen, Norrköping
Eva Lindh, skolkurator, Linköping
Johan Andersson, underskötare, Motala
Johan Löfstrand, statistiker, Linköping
Mattias Ottosson, inget angivet civilt yrke, justitie- och försvarsutskottet, EU-nämnden, suppleant Natos parlamentariska församling.

Just östgötska politiker verkar ha pippi på att försöka förbjuda obekväm journalistik, centerpartisterna Staffan Danielsson, lantbrukare, Linköping och västgötakollegan Maria Kornevik, familjeterapeut i Härryda, lade 2010 fram en liknande motion.

Turligt nog för den fria debatten blev det avslag på att ta det första steget mot snöpning av den politiska journalistiken. Flera länder i Europa har sådana lagar, Ungern fortsätter att ta steg efter steg bland förbuden.

Det minst dåliga argumentet kom från chefredaktör Daniel Nordström på liberala VLT och Norrtelje Tidning inom Mittmedia som meddelat att han slutar publicera opinionsmätningar för att ”de helt enkelt inte går att lita på”.

Botemedlet borde ju då vara att lyfta fram hur många/få som svarat och på vilket sätt mätningarna görs istället för att undanhålla dem från läsekretsen.

En mer liberal kollega till Nordström, politisk redaktör Marcus Bohlin på Sundsvalls Tidning, skrev sarkastiskt på ledarplats apropå att lita till:

Ska du förbjuda väderleksprognosen också, chefredaktör´n ?

En travesti på den ledande moderatpolitikern i Stockholm Joakim Larsson som i valrörelsen sade till protesterande mot nya Nobelhuset:

Gillar ni inte det, så röstar på ett annat parti. Sagt och gjort, moderaterna förlorade en tredjedel av sina röster i valkretsen. Och Stockholms moderatordförande tvingades skrota sin plan för skräckbygget för att kunna vara kvar vid makten.

Chefredaktören på två liberala tidningar traskar nu efter:

Accepterar ni eller rentav gillar ni att läsa om opinionsundersökningar, läs andra tidningar.