Trist se en leende Guillou

På besök i Halland bläddrade jag i en några dagar gammal Hallands Nyheter och finner en leende Jan Guillou, hedrad över att ha tilldelats Leninpriset på 100 000 kronor vid en ceremoni. Bakom jippot står förutom Jan Myrdal också Lasse Diding, som berömmer sig över att vara kommunist och driver hotell Gästis, kallat Leninbadet, dessutom med ytterligare ett hotell ”Havanna” i staden.

Guillou tackade enligt tidningen med orden:

”Det här är ett finare pris än jag någonsin räknat med att få.” Han skänker pengarna till palestinska befrielsekampen.

Visserligen kan Guillou känna sig nöjd med motiveringen till priset, att han ”envist, grävande, rakryggat och målmedvetet gått sin egen väg.” Men mer rakryggad var författaren Susanna Alakoski förra året då hon tackade nej till priset för att hon inte vill bli förknippad med totalitära regimer och diktatur.

Guillou sade i sitt tacktal ”Att hon inte tog emot priset beror förmodligen på okunskap från hennes sida. Lenin är inte okomplicerad men det huvudsakliga med honom var att han anförde den ryska revolutionen och den är jag för.”

Lenin var av samma andas barn som efterträdaren Stalin (massmördare), även om Lenin i sitt testamente 25 dec 1922 varnade för Stalin och hoppades få honom sparkad.

Vi samma tillfälle i Varberg utdelades Jan Myrdals lilla pris, Robespierre-priset, uppkallat efter den diktator som införde skräckväldet efter franska revolutionen med massavrättningar och som sedan själv blev avrättad.

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>