Tävla om bästa mobiltjänsten

Tävlingen Bästa Mobiltjänsten 2013 (Paras Mobiilipalvelu 2013) har kört igång. Med tävlingen vill arrangörerna uppmuntra utvecklingsarbetet inom företagen samt ge innovativa mobiltjänster större synlighet.

I fjol deltog 80 bidrag. I år hoppas arrangörerna på det dubbla. Jämfört med i fjol har tävlingstiden förlängts och antalet tävlingskategorier ökat, till totalt 13. I tävlingens huvudkategori tävlar apparna med störst potential att slå igenom internationellt.

Mikko Salminen (bilden) från Omega Wave, som vann fjolårstävlingens huvudkategori, säger att segern gav företaget stor mediesynlighet och möjlighet att presentera sig på olika seminarier.

“Dessutom gav tävlingen värdefulla kontakter med de andra deltagarna, vilket har lett till konkret samarbete”, säger Salminen.

Omega Wave är ett fysiologiskt mätningssystem för idrottare. Appen kartlägger idrottarens kondition i viloläge och ger information om hur mycket träning man tål utan risk för överansträngning.

“En stor del av idrottsskadorna sker när idrottaren är överansträngd”.

Ett pc-baserat system har sedan tidigare varit ibruk för toppidrottare och i december lanserades en app också för konsumentbruk. Det innebär att mätinstrument som bara proffsen tidigare kunde använda nu finns tillgängligt för vem som helst, i lätthanterlig form och till ett överkomligt pris.

Användaren ska ha en personlig mätningsapparat, ett sorts bälte som spänns över bröstkorgen och som sedan sänder information till appen i mobilen om bland annat hjärtverksamheten.

Omega Wave säljs nu i 18 länder. Företaget med 17 anställda har funnits i Finland sedan april 2012, när man köpte upp ett amerikanskt företag med samma namn. Grundinnovationen härstammar därifrån men mobilappen för konsumentbruk har utvecklats i Finland.

Tävlingen Bästa Mobiltjänsten 2013 startade den 5 mars och pågår fram till den 25 oktober. Vinnarna tillkännages i början av november.

Tävlingen koordineras av Teleforum och samarbetspartners är Microsoft, Nokia, Samsung, Google, AppCampus, DNA, Elisa, Forum Virium Helsinki, IBM, Mobiili.fi, Mobile Monday, MTV Media, Ohjelmistoyrittäjät, Sanoma, Sonera, Startup Sauna, Teknologiindustrin och Tieto.

Huvuddomare är liksom ifjol kommunikationsminister Krista Kiuru.

Läs mer om tävlingen här.

Patrik Harald, text och foto

e-post: patrik.harald(at)forum.fi // Twitter: @Patrik_Harald