Spionen i ditt vardagsrum

Hypponen_Tietoturvatapahtuma-2014_web_067_Hyppönen-kalvo-kopiera

Hoten ökar på internet, inte minst på grund av diverse regeringars massiva spioneri på allt och alla.

Det framgick med oönskad tydlighet vid Nordens största datasäkerhetskonferens som arrangerades för 12:e gången i Helsingfors i februari.

Då man som en av över 800 deltagare i en dags tid lyssnat till F-Secures forskningsdirektör Mikko Hyppönen och andra datasäkerhetsexperter från olika kontinenter känns diskussionen om den finländska kilometerskattens möjliga intrång i privatlivet ganska urlakad.

Samtidigt som folk ställer sig på barrikaderna mot km-skatten lägger de gladeligen ut bilder och annan privat information på Facebook, med GPS-koordinater kopplade till alla foton, och skriver dessutom in avslöjande sökord om sig själv i sökmotorer.

Det innebär enligt Hyppönen att de här två företagen redan vet var du befinner dig, vart du är på väg, samt dina hemligheter. Samtidigt får också USA:s underrättelsetjänst tillgång till informationen.

”Det finns helt enkelt inga gratis applikationer, spel eller sökmotorer”, konstaterade Hyppönen lakoniskt när han föreläste om internetkriminalitet och Edward Snowdens avslöjanden. ”Användaren betalar alltid ett pris – sin personliga integritet som kan vara värd pengar.”

Det var Snowden som satte bollen i rullning i juni i fjol då han avslöjande hur systematiskt bland annat den amerikanska säkerhetstjänsten NSA profilerar allt som rör sig på jorden. Som lakejer för spionaget fungerar förutom Facebook och Google även jättar som Microsoft, YouTube, Skype och Apple.

Offer för egen regering. Problemet är att det går att följa folk på webben på ett helt annat sätt än i realvärlden.

”När vi skriver sökord i en sökmotor är vi väldigt hederliga. Den instans som har förmåga att följa, spara och indexera de här uppgifterna känner oss snart bättre än våra egna familjemedlemmar. Infon försvinner ingenstans”, sade Hyppönen.

När vi surfar på webben tänker vi sällan på i vilka länder tjänsterna egentligen ligger och var uppgifterna lagras.

”På internet finns det inga synliga landsgränser, ingen geografi, inga avstånd. Efter de senaste årens avslöjanden kanske folk har börjat inse att det verkligen finns gränser.”

Hyppönen vet att internetföretag i USA är utsatta för stora påtryckningar av staten.

”Jag tror inte att de deltar frivilligt i spionaget på den övriga världen. De är själva offer för sin egen regering då det gäller att samla in information globalt.”

Läs artikeln i sin helhet i pappersversionen av tidningen!

Bo Ingves  text

Pekka Lähteenmäki foto