Som så ofta återställare på aktiemarknaden

Tillbaka i verkligheten efter en dryg månads kontemplation blev jag i morse uppringd av oroliga ungdomar som sparar till bostadsrätt i Stockholm och som vet att jag inte ger aktieråd annat än:

Långsiktigt sparande bör ske i aktier, helst i egen sammansatt portfölj hos någon av nätmäklarna, t ex Avanza eller Nordnet.

Aktieportföljen bör bestå av 6 – 10 olika stora, välkända och etablerade börsbolag i OLIKA branscher, då har du tillräcklig riskspridning.
Inte gripas av panik vid plötsliga kraftiga börsfall.

I morse påpekade jag att den mest relevanta börsen i Kina är Hang Seng i Hongkong. Börsfallet där på en fjärdedel av värdet har skett från den extremt höga nivån i maj. Nivån nu ligger knappt 10 procent under den vid årsskiftet.

Det är en normal svängning numera på världens olika börser, även om gårdagens var extremt snabb och kraftig. Hang Seng gick därefter upp en knapp procent senaste dygnet.

Efter en dryg timme i morse var mer än två tredjdedelar av gårdagens fall på Stockholmsbörsen återhämtat. Sedan årsskiftet har den nu stigit nästan 2 procent, de trettio största bolagen pendlar kring oförändrad kursnivå i genomsnitt under samma tid.

Om vi ser tolv månader tillbaka har Stockholmsbörsen stigit med närmare 8 procent, de trettio största bolagen drygt 5 procent.

Nästan alla västeuropeiska börser gick upp ett par procent under första morgontimmen.

Min summering:

Stockholmsbörsen har stigit med 5- 6 procent per år i genomsnitt de senaste hundra åren plus 2-3 procents årlig utdelning. Men under enskilda kalenderår kan den stiga eller sjunka flera tiotals procent, dock långsiktigt uppåt i takt med att produktion och efterfrågan i samhället ökar.

Ta det lugnt vid nedgångar (som ibland kan vara några år men oftast betydligt kortare tid) förorsakade av masspsykologiskt flockbeteende.
Behåll så mycket som möjligt av sparandet i väletablerade bolag i olika branscher. Chansa som ren lottsedel ibland bara i något enstaka litet nytt bolag vars produkter du gillar.

(Skrivet vid halv elva idag)