Socialismens comeback kan skjuta sig själv i foten

Ras och ros. Symboliken i logon hos Democratic Socialists of America är tydlig: socialism samt antirasism. Bild: Wikimedia

Samtidigt som Vita Huset kör ett högerpopulistiskt race så får socialistiska tankar ett uppsving bland de demokratiska gräsrötterna. Det bäddar knappast för valframgång.

Donald Trumps högerpopulistiska politik har framkallat en motreaktion inom oppositionen. Det demokratiska partiet ser flera exempel på en vänstervridning, resultatet av en gräsrotsrevolt som partiledningen inte har någon kontroll över. Politiska bedömare menar att denna tendens bara kan hjälpa republikanerna i årets kongressval i november, liksom president Trumps återval år 2020.

Mest uppmärksammad blev den politiska nykomlingen Alexandria Ocasio-Cortez primär­valseger i New York över Joseph Crowley, som under tio mandatperioder representerat ett valdistrikt som omfattar delar av Bronx och Queens. Intresset gäller inte i första hand att Ocasio-Cortez är kvinna, eller att hon är ung (bara 28 år). Nej, det som bidragit till rubrikerna är kandidatens karaktärisering av sin ideologi som ”demokratisk socialism”. Det var samma term som Bernie Sanders använde i presidentvalet 2016. Men senatorn kunde falla tillbaka på en lång historia av arbete i Washington som partipolitiskt obunden.

För novisen Ocasio-Cortez blir benämningen i stället definitionen av hennes kandidatur. Hon står nu också som symbolen för en organisation bara ett fåtal amerikaner hade hört talas om. Hon är medlem i Democratic Socialists of America. En annan medlem är Sex in the City-skådespelerskan Cynthia Nixon, som försöker utmana delstatens guvernör Andrew Cuomo. Noterbart är att Sanders inte är medlem.

Tonar ner röd fara. Vänstern i USA titulerar sig i allmänhet hellre ”progressiv”, eftersom termen ”liberal” har blivit ett skällsord medan misstänksamheten mot allt som heter socialism fortfarande sitter i efter McCarthy-eran.

Avstigmatisering? Ändå anses Sanders starka kamp mot Hillary Clinton 2016 ha bidragit till att lindra det stigma som tidigare i USA skulle förknippats med termen ”socialist”. Men Sanders och flera av hans anhängare har oftare karaktäriserat sig som ”progressiva”, kanske också ett medgivande av den negativa klang socialism ännu har bland stora delar av väljarkåren.

Socialism har i USA sedan det kalla kriget varit tabu. Den amerikanska politiska höger-vänsterskalan har med undantag för små extremistgrupper rört sig från konservativ till liberal. Och få demokrater har de senaste årtiondena ens accepterat benämningen ”liberal”. I stället har den konservativa stämningen varit så stark att Bill Clinton vann på ett starkt mittenpolitiskt program, vilket hustrun Hillary i senaste presidentvalet försökte återuppväcka. Kritiker till vänster säger nu att detta gjort partiet till kapitalismens näst starkaste hejarklack, med bara republikanerna mer pro-kapitalistiska.

Leif Bergström text

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Paperini!