Söker sig utanför bekvämlighetszonen

Trots att Lotta Backlund inte gjort ståuppkomik på över tio säger hon att det är i den rollen folk tenderar komma ihåg henne.

I mitten på maj lämnade Lotta Backlund jobbet som specialmedarbetare hos Helsingfors borgmästare för att bli kommunikationsdirektör vid Rovio Entertainment. Sin mångsidiga karriär ser hon som ett resultat av att hon är aktiv, nyfiken och varit snabb på att ställa upp där det har behövts.

Vad gör du i ditt nya jobb?
Min titel är head of communications and PR, det vill säga kommunikationsdirektör. Jag leder allt som har med Rovios kommunikation och PR att göra. Marknaden är global. Jag och mitt team sitter i Finland, men vi har samarbete med internationella PR-byråer och håller kontakt med våra filialer.

Hur bekant är du med branschen, ligger den inom din bekvämlighetszon?
Jag har inte jobbat i spelbranschen tidigare, men har alltid varit jätteintresserad. Jag jobbade åtta år på Warner Bros vilket också handlade om underhållning. På det sättet är spelbranschen inte så främmande som om jag hade blivit kommunikationsdirektör till exempel på Neste. Jag har spelat mycket mobilspel, så produkten är bekant. Men jobbet är ändå tillräckligt främmande för att det ska ligga utanför min bekvämlighetszon, för det är dit man alltid ska sträva.

Varför?
Annars blir man uttråkad. Det var därför sa jag upp mig från Warner Bros, som var min längsta enskilda anställning. Efter åtta år hände det inte så mycket.

Vilka tidigare erfarenheter är till nytta inom ditt nya jobb?
Främst kommunikationsrelaterade frågor. Jag har jobbat hos borgmästare Jan Vapaavuori i två omgångar, 2017–2018 och från hösten 2020. Där har jag skött medierelationer och stött Vapaavuori i hans kommunikation. Vid kommunikationsavdelningen på Helsingfors stad har jag fått se hur en stor organisation arbetar. Det är kanske min viktigaste erfarenhet.

Det gångna året har borgmästaren varit starkt engagerad i kampen mot coronaviruset. Hur mycket handlade ditt jobb på staden om pandemin?
Under den första perioden hos Jan Vapaavuori handlade jobbet om allt möjligt. När jag kom tillbaka i höstas var det nästan som en annan arbetsplats, allt handlade om corona. Men speciellt i kristider är kommunikation fruktansvärt viktig och på den punkten har Vapaavuori fått bra respons. Fysiskt var jag hela tiden på plats i stadshuset och till exempel ordnat presskonferenser. Att vara någons specialmedarbetare är svårt på distans.

Fick du många jobberbjudanden när det blev klart att Jan Vapaavuori inte fortsätter som borgmästare?
Det kom en del, olika headhunters kollade i förväg när de kan börja ringa. Men jobbet på Rovio har jag sökt på gammalt hederligt sätt så att jag svarade på en annons. Allt föll på plats, jag kände att just det här är någonting jag vill göra. Och det är jättespännande, Angry Birds är ett av de mest kända finländska varumärkena globalt.

Jan Vapaavuori går vidare till uppdrag i privata sektorn. Själv har du också pendlat mellan politik och näringsliv. Kan det uppstå intressekonflikter här?
Det är bra att folk flyttar mellan politiken och näringslivet. Ju fler som har erfarenhet av båda sektorerna desto bättre möjligheter har vi att få bra politiska ledare. Inte vill vi ha borgmästare och ministrar som aldrig har jobbat inom privata sektorn och inte vet hur ekonomi fungerar i praktiken.

Tidigare i år ut kom du ut med boken Sano kyllä – miten saada reippaudella suhteetonta etua työelämässä ja muussakin elämässä. Berätta om boken.
Finskans reippaus är svårt att översätta. Det är varken hurtig eller duktig. När jag började fundera över gemensamma nämnare i min brokig karriär insåg jag att en stor orsak till att jag har hamnat på olika ställen bara är att jag är med i så många sammanhang. Jag är aktiv och nyfiken, och snabb att ställa upp när det behövs. Det har ingenting att göra med hur fiffig eller begåvad man är, utan handlar bara om att vara aktiv. Det kan vem som helst, det är gratis och kan ge så mycket till en själv. Det är meningen att min bok ska fungera som en vitamininjektion.

Sysslar du fortfarande med ståuppkomik?
Nej, det har jag inte gjort på över tio år. Jag fick barn 2009 och efter mammaledigheten fortsatte jag inte. Ändå är det den tiden folk brukar förknippa mig med. Men det har aldrig stört mig, jag är bara stolt. Ståuppkomik hör till de svåraste saker man kan göra.

Hur ska ett bra skämt vara?
Det ska handla om någonting som alla förstår, men det ska vara överraskande.

Patrik Harald text och foto