Smart (?) kulturchef gästar landsorten….

Expressens kulturchef Karin Olsson har besökt Österlen och förfasar sig 21 juli över dyr müsli på det mycket populära bageriet Olof Viktors utanför Ystad på väg mot Simrishamn. För några år sedan uttalade sig en profilerad ungdomspolitiker från centrala Stockholm, idag ännu mer känd som ordförande i riksdagens finansutskott(M), om att folk där var smartare än lantisarna. Kulturchefens text är förutom det dåliga språket också skrattretande:

”Olof Viktors. Jaha.
Dit åker människor som redan har allt, men som ändå vill köpa något. Som müsli. Något som inte tar onödig plats och kan konsumeras med gott samvete. Det är ändå bara hundra spänn som snart ska skitas ut i det eviga kretsloppet.
Om det inte lät så barnsligt skulle jag säga att jag hatar gourmetmüsli. Inte müslin i sig, bara det sorgliga den säger om denna landsbygd.
Semester- och konstnärsparadiset Österlen är ju egentligen inget annat än en avkrok, som de unga lämnar i jakt på jobb. Skillnaden från avfolkningsområdena i Sveriges inland är förstås de vita stränderna och ett kulturlandskap så vackert att man en sen sommareftermiddag när brisen fläktar i sädesfälten blir alldeles mjuk.
Men de sista småbrukarna som redan för decennier sedan styckade av sina olönsamma verksamheter försvinner nu med ett enkelt kors i Ystads Allehanda. Deras vitrappade längor ska snart bjudas ut försäljning som ”renoveringsobjekt med stor potential” till välbärgade stadsbor. Som sedan åker till Olof Viktors för att köpa sig en påse gourmetmüsli. Jag är rädd att jag själv snart blir en av dessa badjävlar som hellre skulle svälta ihjäl än äta en dammsugare från Pågens.
Det är alls inget fel med att pengar strömmar in på platser där andra hjul än turismens och äldrevårdens slutat snurra. Stort grattis till bagarmästare Jan Hedh som tjänar storkovan på en medelklass som gärna lägger jobbskatteavdraget på krusbärsmarmelad !”

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>