Slush kom till stan

slush

Finlands största företag år 2025 är inte ännu grundat, konstaterar arrangörerna för megaevenemanget Slush i Helsingfors. Startupkonferensen, 11-12 november, samlade massiva 15 000 deltagare och är i särklass störst i sin nisch Norden.

På plats bland en massa entusiastiska entreprenörer och förväntansfulla investerare fanns bland annat finansmannen Marcus Wallenberg och prins Daniel från Sverige. Alla investerare på plats var dock inte riktigt imponerade av årets Slush utan tyckte att de flesta företagen hade för små idéer för att kunna ge visioner om en riktigt stor framtid. Men som adrenalinspruta för idékläckare och som skaparare av informella kontakter står evenemanget högt på listan över just den typ av aktiviteter som Finland behöver för att kväsa den ekonomiska nedgången.

Mikroföretagarens vän

Alla företag på Slush är inte längre startups i ordets egentliga bemärkelse. Zervant har redan fem år på nacken och erbjuder online fakturering och bokföring åt 70 000 registrerade kunder.

Till er tjänst. En del av det unga och energiska marknadsföringsteamet på Zervant ställde lydigt upp för fotografering på Slush. Från vänster Tanja Lindner, Jasmin Åbacka och John Hills.

Till er tjänst. En del av det unga och energiska marknadsföringsteamet på Zervant ställde lydigt upp för fotografering på Slush. Från vänster Tanja Lindner, Jasmin Åbacka och John Hills.

Zervant grundades 2010 av Mattias Hansson, Tuukka Koskinen och Samuli Suoma­lainen som tröttnade på det krångliga pappersarbete som hör ihop med att starta och driva små företag. De slog sig ihop om att utveckla en tjänst på webben som skulle göra de här uppgifterna  så smärtfria som möjligt.

– Dagliga uppgifter som att fakturera, hålla koll på arbetstimmar och kördagbok samt sköta bokföringen, för att inte tala om momsredovisning, tar för många småföretagare allt för mycket tid och energi. Allt det här kan nu skötas av vem som helst via vår tjänst, säger företagets vd Mattias Hansson.

På Slush stötte Forum på några av bolagets unga marknadsförare, Jasmin Åbacka (ansvarar för Norden, John Hills (Storbritannien) och Tanja Lindner (tyskspråkiga Europa).

Företaget hade inget eget stand utan de var på plats närmast för att snusa på trender, ragga upp presumtiva kunder och få inspiration för företagets bloggar.

John Hills, som håller på och lanserar Zervant i Storbritannien berättar att antalet anställda på ett år fördubblats till ett tjugotal och att nya rekryteras regelbundet.

– Det som skiljer oss från åtminstone de flesta andra molnbaserade fakturerings- och bokföringstjänster är att vi uttryckligen satsar på att skapa en internationell tjänst. De flesta av våra konkurrenter är nationella.

Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!

Bo Ingves text och bild