Skev journalistik (16) kvinnor sinsemellan

På Internationella kvinnodagen förra veckan fjärmade sig DN, SvD och många andra medier från normal nyhetsvärdering. I ett stort uppslag skriver sex kvinnliga DN-journalister om sina kvinnliga föredömen:
SEB:s avgående chef Annika Falkengren är föredöme bl a för att ”hon – i likhet med männen – ville ha en skyhög lön”. Enligt TT blev lönen från banken förra året 11,5 miljoner kr, enligt en annan artikel i just DN taxerade hon förra året för 25 miljoner. (Vore det inte mer föredömligt om bankmännens löner sänktes ? )

Valutafondens chef Christine Lagarde nämns som föredöme för att hon hävdar att finanskraschen ”berodde till stor del på en mansdominerad testosteronfylld kultur…att kvinnor är mindre benägna att ta risker än män”, Pia Nilsson för att ”hon var den första som kallade sig familjeekonom och förklarade svåra saker om pengar”, Anneli Nordström tvingades gå som ordförande i Kommunalarbetarna efter skandaler i förbundet kring restaurang- och konferensverksamheten, men hennes bedrift var att lyckas få igenom extra lönehöjningar för undersköterskor.

Vidare en tidigare vice VD på Nokia, Sari Baldauf som utsetts till Europas mest framgångsrika näringslivskvinna och Mary Wollstonecraft, engelsk författare och feministisk filosof på 1700-talet.

De sex ”journalistgiganterna” ståtar komiskt på minst fem gånger så stora bilder som deras föredömen, vilka krymper ned till knappnålsstora huvuden. Den groteska byline-sjukan slår nya rekord.

Advertisements