Vad säger nu alla påstådda experter på amerikanskt val, brexit, grundade på opinionsinstitutens bristfälliga metoder, börsanalytiker som blivit säljer och snövädret ? Det ska bli intressant att se i vilken utsträckning självrannsakan sprider sig.
I andra branscher brukar misstag, fiaskon och vilseledande medföra ändrade metoder, ökad försiktighet och rentav sparken från jobbet. I mediernas värld blir de som anklagar journalister för otillräcklighet, bristande kunskap och erfarenhet normalt utskällda. Kårandan är utpräglad.
Trumps valseger, ökande börskurser istället för kraftigt sjunkande, av snö oframkomligt väg- och järnvägsnät i Stockholms län i början av november, kommer som kompletta överraskningar. Hoppsan, kunde vi inte förutsäga framtiden den här gången heller ?!
Under årtionden har jag kommenterat börs och ekonomi i tidningar över hela landet, radio och TV. Tidigt kom jag till insikt att experter finns bara på det som har varit och är just nu. Ingen är expert på framtiden.
Medierna vimlar av påstådda experter på hur det kommer att bli, intervjuade av aningslösa nyhetsuppläsare och även specialreportrar, som också ofta intervjuar varandra.
I aktievärlden är ”expertuttalanden” särskilt allvarliga eftersom allmänheten betalar miljarder årligen för rådgivning som i själva verket allt mer blivit säljarbete för fonder med höga avgifter.
Ändå har amatörerna lika stor eller liten träffsäkerhet som aktieproffsen.
Uttalanden om hur det kommer att bli i politikens värld framförs med en skrattretande förnumstighet. Men demokratiskt valda politiska ledare möter hela tiden motkrafter som gör att de tvingas ändra eller åtminstone justera politiken när verkligheten tränger sig på. Och de får sällan igenom allt de har lovat.
Vädret är sannolikt lättast att förutsäga på kort sikt. Den som gissar samma väder imorgon som idag har i regel störst träffsäkerhet, men ofta fel ändå.
När nu kommentatorer i politik och ekonomi försöker samla sig efter sina nederlag ska det bli intressant att se om någon tagit lärdom och uttalar det enda rimliga – att inte fortsätta lyfta fram de förståsigpåare som tror sig veta hur det kommer att gå.
Det rimliga är istället att bena upp olika faktorer, för och emot. Förnumstigt ? Javisst, men återigen grundat på dagsfärsk erfarenhet.